Гіперпігментація шкіри

О. О. Ошивалова

За спостереженнями дерматологів, до них звертається чимало пацієнтів з проблемою гіперпігментацій різного походження. Незважаючи на те, що подібний естетичний недолік найчастіше ніяк не відбивається на здоров’ї і не впливає на працездатність, він привертає увагу оточуючих, що для людини є інколи причиною серйозного психологічного дискомфорту.

Пігментоутворення

Пігментоутворення – складний біохімічний процес, що відбувається в шкірі і залежить від багатьох факторів. Синтез пігменту меланіну відбувається з амінокислоти тирозину під впливом ферменту тирозинази в клітинах епідермісу меланоцитах. Синтезований меланін по відростках меланоцитів передається іншим клітинам шкіри, де накопичується і рівномірно розподіляється, надаючи певний відтінок шкірі (рис.1).

image001

Рис.1. Синтез та розподіл пігменту – меланіну.

Головним стимулом для синтезу меланіну є УФ-випромінювання, але синтез меланіну також може посилюватися у відповідь на запалення, механічне подразнення (наприклад, натирання). Саме тому одним з ускладнень при проведенні косметичних процедур, які можуть бути сприйняті клітинами шкіри як зовнішня агресія (пілінги, пластичні операції, нанесення на шкіру токсичних речовин і т.ін.), є потемніння шкіри – гіперпігментація.

На пігментацію впливають жіночі статеві гормони – естрогени, тому гіперпігментація іноді з’являється під час вагітності, при прийомі гормональних препаратів (контрацептивів). Ряд внутрішніх захворювань також призводить до посилення пігментації шкіри.

Список гіпермеланозів досить великий, однак в дерматологічній практиці найчастіше доводиться стикатися з такими проблемами, як мелазма (хлоазма), веснянки, лентіго, гіперпігментація після запалення.

Мелазма

Коричневі або світло-коричневі плями, що з’являються на обличчі в більшості випадків під час вагітності («маска вагітності»), або при прийомі гормональних контрацептивів чи внаслідок інших причин (порушення діяльності щитоподібної залози, яєчників). Поява мелазми пояснюється вродженою підвищеною чутливістю меланоцитів до стимулюючих впливів – УФ-випромінювання та гормонів репродукції (естрогенів, прогестерону).

Висипання характеризуються нерівномірною пігментацією коричнювато-жовтого кольору в центральній частині лоба, над верхньою губою, підборідді, щоках, вилицях.

image002

image003

Фото 1. Мелазма.

Веснянки

Веснянками називають світло-коричневі, руді, жовті (золоті) плямочки, що з’являються на шкірі у весняно-літній період. Причина їх виникнення – наявність специфічного гена в меланоцитах, в яких відбувається підвищений синтез меланіну під впливом УФ-випромінювання.

Найяскравіші веснянки з’являються у віці 14 -20 років. До 35 років їх кількість може наростати, але з віком вони бліднуть.

image004

Фото 2. Веснянки.

Сонячне лентіго

Це коричневі або світло-коричневі плями, що злегка піднімаються над поверхнею шкіри. В ділянці лентіго спостерігається поєднання гіперпігментації і кератозу (потовщення рогового шару епідермісу). Розрізняють сонячне лентіго, що є одним з ознак пошкодження шкіри УФ-випромінюванням, і старече лентіго, що з’являється зазвичай в літньому віці.

image005

image006

Фото 3. Лентіго.

Післязапальна гіперпігментація

Залишкова гіперпігментація на місці запального процесу є частим наслідком вугрової хвороби (акне), а також одним із можливих ускладнень після косметичних процедур, пов’язаних з пошкодженням шкіри (лазерна шліфовка шкіри, дермабразія, пілінги, епіляція і т.д.).

Поява пігментних плям у цих випадках пояснюється тим, що синтез меланіну активується у відповідь на пошкодження шкіри тривалим запальним процесом та іншими чинниками травмуючого характеру.

Пігментація на місці запального процесу може пройти самостійно, але частіше потребує додаткового косметологічного догляду.

image007

Фото 4. Післязапальна гіперпігментація.

Освітлення шкіри

Усунення гіперпігментації – це спільна задача дерматології та косметології. Перед початком проведення курсу косметичних відбілюючих процедур необхідно звернутись до лікаря дерматолога і встановити причину, що викликала гіперпігментацію. Найчастіше після усунення причини гіперпігментації нормалізується стан шкіри, і в цьому випадку для освітлення пігментних плям достатньо буде застосування висвітлюючих зовнішніх засобів.

        Уникнення гіперінсоляції та застосування фотозахисних засобів для шкіри значно зменшить можливість мати гіперпігментацію шкіри і інтенсивність забарвлення існуючих пігментних плям.

Прокрутити вгору