Аортокоронарне шунтування

П. О. Тополов

Аортокоронарне шунтування – операція на серці, яка радикально усуває стенокардію і подовжує життя у хворих на ішемічну хворобу серця. Вже упродовж 40 років саме коронарне шунтування не має аналогів за ефективністю. Суть аортокоронарного шунтування – обхід уражених атеросклерозом ділянок коронарних судин і формування нових судин – так званих «шунтів».

Операція виконується через розріз на грудній клітці. До серця в обхід атеросклеротичних бляшок пришивається ділянка підшкірної вени, що вилучена з ноги пацієнта: одним кінцем до аорти, іншим – за місцем звуження коронарної судини. Таким чином, нормалізується кровопостачання міокарда, зникає біль і суттєво знижується загроза виникнення інфаркту міокарда.aksch

Після операції пацієнт проходить етап реабілітації. Лікарем підбирається оптимальна підтримуюча терапія. На 7 добу (орієнтовно) хворий виписується зі стаціонару. Приблизно через місяць пацієнт приступає до активного життя без болю в серці і загрози розвитку інфаркту міокарда. У хірургічному центрі аортокоронарне шунтування виконується часто, з чудовими результами. Сучасне технічне оснащення, тісна співпраця із зарубіжними колегами дозволяють виконувати операції на серці всім пацієнтам з різною тяжкістю захворювання серця, різного віку та за наявності супутніх захворювань.

Прокрутити вгору