Від чого залежить здоровий вигляд волосся

Від чого залежить здоровий вигляд волосся

О.О.Ошивалова

Природний блиск волосся залежить від їх власного жирового змащення, до складу якого входить антисептик, що допомагає в боротьбі із чужорідними мікроорганізмами. У шкірі знаходяться сальні залози, які виділяють свій секрет в волосяні фолікули. Секрет цих залоз дає прекрасний захист стрижню волосини, згладжуючи поверхню кутикули і допомагаючи волоссю утримувати вологу і зберігати еластичність. Чим рівніше поверхня кутикули, тим більше світла відбивається від волосся і тим яскравіше їх блиск. Тому набагато важче домогтися блиску кучерявого волосся, ніж прямого. В деяких випадках, наприклад при надмірній гормональній активності, коли сальні залози виділяють занадто багато секрету, волосся стає жирним. Якщо ж секрету занадто мало, волосся стає сухим.
Таким чином, здоровий вигляд волосся передусім залежить від стану шкіри голови. Суха/надмірно суха шкіра голови Суха чи надмірно суха шкіра голови є досить розповсюдженою проблемою і може бути ознакою неправильного гігієнічного догляду за волоссям і шкірою голови, або симптомом захворювання шкіри голови, наприклад, атопічного дерматиту, псоріазу, себорейного дерматиту та інших.
  • Для сухої шкіри є характерним помірне лущення, шорсткість, відчуття стягнення, помірний свербіж.
  • Дуже суха шкіра проявляється виразним лущенням, мікротріщинами, свербежем та розчухами.
Суха/надмірно суха шкіра голови відрізняється підвищеною чутливістю до факторів навколишнього середовища, схильністю до подразнення, травмування та розвитку інфекцій. Крім того, вона більш проникна для токсичних і алергічних речовин, що сприяє розвитку запалення (рис. 1).

 1Рис. 1. Формування сухої/надмірно сухої шкіри голови.

 Провокуючі фактори надлишкової жирності шкіри голови

Кількість і якість шкірного сала залежать від загального стану організму (особливо ендокринної та нервової систем, травного тракту), статі і віку, супутніх захворювань. Надлишкову жирніть шкіри посилюють хронічні інфекції, гіповітаміноз (особливо А і С), вживання великої кількості солодкої і жирної їжі, а також забруднення шкіри. Найбільша кількість шкірного сала утворюється і виділяється в період статевого дозрівання. У старечому віці його кількість значно знижується. Розлад виділення сального секрету зазвичай виникає в результаті порушення рівноваги між естрогенами (жіночими гормонами) і андрогенами (чоловічими гормонами) в сторону останніх, що частіше спостерігається у віці від 14 до 25 років. При жирній шкірі голови спостерігається підвищена жирність волосся, знижується еластичність шкіри, з`являються жовтуваті лусочки, можуть утворюватися комедони і вугрові висипи.

Лупа

З проблемами шкіри голови і волосся нерозривно пов’язана проблема наявності лупи. За статистикою, близько 30% населення землі мають лупу, а 50% хоч раз в житті на неї скаржились. Лупа – це ураження волосистої частини голови, що характеризується утворенням дрібних лусочок і з’являється в результаті прискореного процесу оновлення клітин шкіри голови. При сухій лупі саловиділення знижено, шкіра голови суха, свербить і майже суцільно вкрита лусочками, які падають на плечі як “білий сніг” (рис. 2). 2

 Рис. 2. Суха лупа.

При жирній лупі саловиділення надмірне, лусочки жовтуваті і схильні до формування кірочок, шкіра голови подразнена та свербить. Розвиток цього процесу пов’язують з активізацією грибка –  Malassezia Furfur. Фактори, що викликають посилене розмноження Malassezia можуть бути дуже різні. Це і дисфункція сальних залоз, і знижений імунітет, і хронічні інфекції, і гормональні порушення, і нераціональне харчування, і стреси, і навіть неправильний догляд за волоссям. Важливим також фактором є спадкова схильність (особливості будови шкіри та її секреції). Сучасні лікувальні засоби Протягом багатьох років основним засобом догляду за волоссям і шкірою голови були шампуні, які міцно увійшли в наше життя ще з початку 60-х років минулого сторіччя. Сьогодні ж існує велика кількість засобів, що підтримують здоровий стан волосся і шкіри голови. До них можна віднести:
  • форми для очищення (шампунь),
  • косметичні препарати (ополіскувач, кондиціонер),
  • засоби для додаткового догляду за волоссям (бальзам, маска),
  • лікувальні засоби для шкіри голови (крем, лосьон, концентрат, сироватка).
Шампуньочищує волосся і шкіру голови, знімає статичну напругу і впливає на якість стрижня волоса. Ополіскувач, кондиціонер: полегшує розчісування, нормалізує рН, надає волоссю еластичність. Бальзам, маска: сприяє відновленню структури стрижня волоса. Крем, лосьон, концентрат, сироватка: зволожує шкіру голови, зменшує запалення, нормалізує метаболічні процеси в волосяній цибулині. Засоби підбираються лікарем дерматологом індивідуально для кожного пацієнта після ретельного огляду і урахування факторів, що призвели до захворювання шкіри голови і волосся. Вимоги до сучасного лікувального шампуню
  • Шампунь повинен добре змивати будь-який бруд і, при цьому, не подразнювати і не пересушувати шкіру голови при постійному використанні.
  • Волосся після миття повинно легко розчісуватись, мати природній блиск і не електризуватися.
  • Активні компоненти повинні позитивно впливати на запалення шкіри голови, зменшувати і контролювати кількість лупи чи кірочок.

На   замітку:

Правила очищення волосся та шкіри голови:
  • – фізіологічним є очищення волосся 1 раз на 5-8 днів, але при щоденному використанні гелів, мусів, лаків – очищення повинно бути щоденним;
  • – температура води в діапазоні 35-45°С;
  • – використання очищуючого засобу (шампуню) двухкратне;
  • – після очищення потрібне ретельне прополіскування;
  • – мокре волосся краще не розчісувати;
  • – природна сушка волосся є більш фізіологічною, якщо використовувати фен, то краще в холодному режимі і на відстані не менше 40 см.
Як правильно вибрати шампунь? Якщо шампунь прозорий, рідкий і яскраво забарвлений – це дешева і не дуже якісна продукція. Навіть якщо в ньому, згідно напису на етикетці, є екстракт ромашки або женьшеню – спокушатися не варто. Колір такого шампуню надає не особливо стійкий харчовий барвник, а запах – недорога отдушка, але ніяк не екстракт. У ньому напевно досить жорстка миюча основа, і ніякими екстрактами цей недолік не компенсувати. І мити голову таким шампунем частіше одного разу на 7-10 днів (в залежності від типу волосся) – значить, свідомо завдавати шкоди шкірі голови і волоссю. Шампуні, що містять емульговані масла або біологічно-активні речовини (наприклад, білок кератин, здатний “залатати” дрібні дефекти на стрижні волоса), як правило, в’язкі і непрозорі. Шампуні самого високого класу можуть бути абсолютно прозорими, безбарвними, але при цьому обов’язково в’язкими – всілякі добавки містяться тут у солюбілізованій формі. Рівень рН такого шампуню буде свідомо нейтральним або слабкокислим, як у нормальної шкіри, навіть якщо це не обумовлено етикеткою. Як правильно вибрати засоби гігієнічного догляду за волоссям? Якщо вибирати, що краще купити – шампунь-кондиціонер або окремо шампунь і бальзам-ополіскувач, краще вибрати друге.Справа в тому, що, незважаючи на всі хитрощі хіміків, проблему сумісності активних речовин не можна вважати вирішеною остаточно. Застосування кондиціонуючих, естетичних та інших добавок у складі шампуню не безмежна, і при всьому бажанні багато потрібних речовин в один флакон не вмістити. Та й корисні властивості одних і тих же компонентів проявляються окремо більш повно. Тому рекомендації виробників використовувати шампунь і бальзам-ополіскувач однієї і тієї ж серії мають певні підстави. Частина їх компонентів обов’язково будуть загальними і хімічні речовини не будуть конкурувати один з одним. Якщо застосовувати бальзам-ополіскувач іншої фірми, рецептури можуть не збігтися і ефективність догляду за волоссям буде нижчою.
Прокрутити вгору