Біль у спині

О.В. Литвин

image001Біль у спині – одна з найбільш частих скарг пацієнтів,  займає друге за частотою місце (після респіраторних захворювань) серед причин звернень населення  по медичну допомогу. Біль у спині можна вважати розплатою людства за недостатні фізичні навантаження та гіподинамію.  Сучасна людина мало рухається, багато часу проводить за комп’ютером, кермом машини.     Захворювання хребта вражає переважно людей працездатного віку.

Останнім часом хвороба відчутно «помолодшала»: навіть молодь від 18 до 25 років змушена звертатися до лікарів зі скаргами на біль у спині.

У багатьох країнах обстеження і лікування пацієнтів з болем в спині здійснюється переважно лікарями загальної практики. У нашій країні традиційно ці пацієнти відносяться до компетенції невропатологів і спеціалістів з мануальної терапії, проте з розвитком сімейної медицини збільшується частина пацієнтів, які з приводу болю в спині обстежуються і лікуються у лікарів загальної практики.

Болі в спині найчастіше викликані дегенеративно-дистрофічними процесами в хребті: остеохондрозом  і спондилоартрозом. Остеохондроз хребта включає дегенеративні ураження хряща міжхребцевого диска і реактивні зміни тіл суміжних хребців. Враження міжхребцевого диску виникає внаслідок його повторних травм (піднімання ваги, надлишкове статичне і динамічне навантаження, падіння та ін.) і вікових дегенеративних змін. Драглисте ядро, центральна частина диска, висихає та частково втрачає амортизувальну функцію. Фіброзне кільце, що розташоване по периферії диска, стоншується, в ньому утворюються тріщини, до яких зміщується драглисте ядро, створюючи випинання (пролапс), а при розриві фіброзного кільця – грижу.

image002

В ураженому хребетному сегменті виникає відносна нестабільність хребта, розвиваються кісткові розростання тіл хребців (спондильоз), ушкоджуються зв’язки та міжхребцеві суглоби (спондилоартроз). Грижі міжхребцевих дисків найчастіше виникають у нижніх поперекових дисках, рідше – у нижніх шийних і верхніх поперекових,  дуже рідко – у грудних. Грижі диска в тілі хребця (грижі Шморля) клінічно незначимі, грижі диска в задньому і задньо-бічному напрямку можуть викликати компресію спиномозкового корінця (радикулопатії), спинного мозку (міелопатию на шийному рівні) або їхніх судин.

Розрізняють види остеохондрозу за переважною локалізацією у відділах хребта: шийний, шийно-грудний, грудний, попереково-крижовий.

Клінічні ознаки захворювання

При шийному остеохондрозі виникає головний біль,  відчуття оніміння язика, больовий синдром в шиї.

При шийно-грудному остеохондрозі пацієнт відзначає  біль в ділянці  серця, що за характеристикою  нагадує напад стенокардії, однак, цей біль не усувається прийомом нітрогліцерину.

Грудний остеохондроз викликає більу ребрах, больовий синдром значно посилюється при глибокому вдиху.

Для поперекового остеохондрозу характерний біль в спині, який віддає в сідниці і м’язи стегна, ноги.

При болях у спині слід проводити додаткові дослідження, які дозволяють виявити інші захворювання, що ховаються під маскою доброякісних больових синдромів хребта:

– рентгенографія хребта в кількох проекціях;

– загальний аналіз крові;

– біохімічний аналіз крові (вміст кальцію, креатиніну, фосфатів, глюкози та ін);

– УЗД малого тазу та заочеревинного простору;

– комп’ютерна рентгенівська томографія (КТ) або магнітно-резонансна томографія (МРТ) хребта;

– сцинтіграфія кісток та інші дослідження.

image003

Кожний хворий, у якого з’являється  біль в спині, потребує  індивідуального підходу, як при обстеженні так і при використанні тих чи    інших методів лікування. В будь-якому випадку, при виникненні болю в спині, необхідно порадитися з лікарем. Самостійне лікування, включаючи використання лікарських засобів, методів мануальної терапії, без попередньої консультації фахівця може призвести до  негативних наслідків.

Лікування болю в спині базується на терапії основного захворювання.

Так, лікування внаслідок остеохондрозу хребта в гострому періоді грунтується на спокої, уникненні різких нахилів і хворобливих поз. У гострому періоді краще проводити лікування вдома, не змушуючи хворого відвідувати поліклініку заради ін’єкцій або фізіотерапії, користь від яких значно менше, ніж шкода через високу ймовірністю посилення болю у зв’язку з відвідуванням поліклініки. Рекомендують постільний режим упродовж декількох днів до стихання різкого болю, жорстку постіль (щит під матрац), прийом анальгетиків, нестероїдних протизапальних препаратів  та міорелаксантів.

В даний час постільний режим рекомендують лише в перші (1-4) дні і переважно при вираженому больовому синдромі. Після цього рекомендується поступове збільшення фізичного навантаження. Пацієнту слід уникати надмірного м’язового напруження (тривале положення сидячи, носіння важких предметів, водіння автомобіля та ін.). Швидка активізація хворих і поступове повернення їх до праці знижують вірогідність розвитку хронічного перебігу больового синдрому.

Що допоможе попередити больовий сидром

1.Лікувальна фізкультура. Фізичні вправи сповільнюють старіння і дегенерацію дисків, зміцнюють м’язи спини. Дуже корисними є плавання і ходіння пішки.

image005

2.Правильна постава. Вона знижує навантаження на хребет і диски. Намагайтеся завжди тримати спину прямо.

3.Контроль за масою тіла і якісне харчування. Підтримуйте вітамінний баланс раціону, вживайте здорову і натуральну їжу.

4.Більше рухайтеся. Менше часу проводьте в сидячому положенні. Намагайтеся якомога менше перебувати в зігнутому стані при виконанні різних видів роботи.Якщо працюєте за комп’ютером — кожну годину робіть обов’язкові перерви на 15-20 хвилин.

5. Правильно піднімайте вантажі. Ніколи не хапайте вантаж із позиції стоячи. Спочатку необхідно присісти, а потім піднятися разом із вантажем. Так навантаження ляже  переважно на ноги. Не піднімайте надто важких речей.Намагайтеся розподілити вантаж рівномірно, тобто не несіть всю вагу в одній руці, краще взяти його в обидві руки.

6. Виконуючи роботу, яка нерозривно пов’язана з перенесенням і підйомом вантажів, надіньте спеціальний підтримуючий корсет або пояс. Намагайтеся не піднімати вантажі вагою більше 10 кг.

7. Носіть зручне взуття.Жінкам, особливо вагітним, слід менше часу проводити у взутті на високих підборах.

8. Якщо вам доводиться часто стояти, міняйте опорну ногу якомога частіше, це дозволить зменшити навантаження і є дієвою профілактикою викривлення хребта.

9. Матрац повинен бути напівжорстким без вигинів або ямок. Краще віддати перевагу ортопедичному матрацу і подушці.

image006

Прокрутити вгору