Старіння шкіри

О. О. Ошивалова

Чому старіє шкіра?

Близько 75-85% випадків старіння викликане не тільки віком, а і впливом навколишнього середовища і особливо ультрафіолетового опромінення. Тому прийнято розрізняти хронологічне (генетично обумовлене) і фотоіндуковане старіння. Серед інших причин переважають: активна міміка, нікотин, наркотики, хвороби… В результаті їх згубного впливу змінюються регенеративні можливості шкіри, погіршується кровопостачання і порушується метаболізм клітин  323423

Рис.1. Процес старіння клітин шкіри.

А. – Вплив стресу, УФ – опромінення та інших токсичних зовнішніх факторів

на метаболічні процеси в клітинах шкіри. Б, В, Г. – Фази метаболічного розладу, зростання кількості клітин з геномними змінами, руйнування клітин.

Все це провокує зморшки і в’ялість шкіри. Неприємностей можна уникнути, якщо правильно захищати і доглядати за шкірою.

З якого віку треба починати піклуватися про шкіру?

Фахівці називають вік від 20 років. Для цього періоду головне – профілактика старіння: делікатне використання декоративної косметики, обов`язкове очищення і достатнє зволоження шкіри, використання сонцезахисних засобів (денний крем з фактором захисту – SPF).

З 25 років необхідно розширювати арсенал косметичних засобів по догляду за шкірою за рахунок космецевтичних препаратів, що покликані нормалізувати обмінні процеси в шкірі і підтримувати необхідний вміст вологи. Шкіра уже потребує більш ретельного і регулярного догляду.

Після 30 років починається активний процес зниження концентрації гіалуронової кислоти шкіри, яка покликана забезпечувати достатній рівень  її зволоженості. Тому актуальними стають космецевтичні засоби із гіалуроновою кислотою, процедури мезотерапії.

Більш глибокі зморшки та лінії характерні для 40 річного віку, коли у структурі шкіри зменшується кількість колагенових та еластичних волоком. Також, для цього періоду, стає характерним підвищена сухість шкірного покриву. У щоденному догляді уже повинні переважати препарати гіалуронової кислоти.

У віці 50 років і старші починається третій етап старіння. Процес в’янення і провисання шкіри посилюється, особливо без належного щоденного анти-вікового догляду. Тому актуальним доповненням стають апаратні та інвазивні методики омолодження.

У будь-якому віці важливо «розумне» поєднання компонентів догляду під наглядом фахівця і не варто використовувати косметику не за призначенням. Це може призвести до передчасного старіння шкіри.

Коли починають з`являтися перші зморшки?

Перші зморшки, які можуть з’явитися і у віці 18-25 років, пов’язані з постійним скороченням мімічних м’язів обличчя. З плином часу, коли шкіра починає страждати від хронологічного старіння, виникають як поверхневі, так і більш глибокі зморшки, пов’язані з обезводненням епідермісу, витонченням шкіри.

Зморшки розрізняють за місцем утворення: зморшки особи – чола (горизонтальні зморшки «зосередженості»), кутів очей («гусячі лапки»), у носогубних ділянках (зморшки і складки «скорботи»), кола рота («мавп’ячі» зморшки); зморшки шиї.

За глибиною розташування – поверхневі, що зникають при натягуванні шкіри, і глибокі шкірні зморшки-борозни, які залягають у глибоких шарах шкіри.

За механізмом утворення – мімічні (пов’язані з активністю м’язів обличчя та шиї) і гравітаційні (за рахунок птозу м’язів). Також прийнято розрізняти

статичні зморшки – ті, які видно на обличчі в спокої і динамічні, що з’являються при розмові, посмішці.

436346346

Рис.1. Групи зморшок шкіри обличчя.

1,2 – зморшки “зосередженості”; 3,4 – “гусячі лапки”; 5,6 – зморшки “скорботи”; 7,8,9 – “мавп`ячі зморшки”;  10,11 – зморшки губ.

Коли треба починати піклуватися про шкіру?

На практиці, про шкіру починають піклуватися тільки в 35-40 років. У цей час зазвичай перші зморшки уже є, тому слід відразу переходити до комплексного підходу – ін`єкційним, неін`єкційним та апаратним естетичним процедурам. Якщо ж почати застосовувати косметику раніше, то і процес виникнення зморшок можна віддалити на кілька років, та й боротися з ними потім буде простіше і ефективніше.

Що відбувається в шкірі під час старіння?

Найбільш вагомі трансформації відбуваються в середньому шарі шкіри (дермі). При фізіологічному старінні шкіри зменшується кількість і розміри таких клітинних елементів, як гістіоцити і фібробласти. Останні значно зменшують свою активність по виробленню важливих білків – коллагену і еластину. Також доведено, що зниження вмісту води в шкірі є одним із провідних механізмів старіння.

У нормі епідерміс містить 30% вологи, а в дермі утримується до 70% води, що становить 15-18% всієї води організму. Кількість води в дермі залежить від віку, стану організму й генетичної схильності. Якщо знижується вміст води, шкіра стає сухою, втрачає пружність, покривається зморшками.

Водний баланс шкіри втримується двома протилежними пасивними процесами: дифузією води в дерму крізь стінки судин і випаровуванням її крізь поверхневий (роговий) шар шкіри. Тому велике значення при цьому здобуває процес утримання води, при якому провідна роль належить гіалуроновій кислоті. Якщо вміст гіалуронової кислоти у віці 20 років прийняти за 100%, то у віці 30-ти, 50-ти й 60-ти років її вміст, відповідно, складе 65%, 45% і 25%.

Які існують ефективні методи корекції зморшок?

Безумовно, для адекватного виправлення зморшок потрібен цілий комплекс заходів, який включає домашній догляд та лікувально-естетичні процедури. Який комплекс вибрати залежить від типу і стану шкіри, віку пацієнта, переважного типу старіння. Сьогодні багато уваги приділяється інвазивним процедурам (мезотерапії, біоревіталізації та іншим) та апаратним методикам, які можуть бути ефективними при вирішенні вікових естетичних проблем.

Але сама інвазія не виявляє омолоджувальної дії, а бажання пацієнтів позбутися зморшок свідчить про їхнє прагнення виглядати молодшими. У зв`зку з цим, в естетичній анти-віковій медицині не втратили актуальність неінвазивні методики догляду за шкірою.

Лікар дерматолог ДНУ допоможе розробити особисту програму омолоджувального догляду за шкірою, а можливості косметологічного кабінету забезпечать ефективне її втілення.

На замітку:

Запобігання старіння шкіри дуже важливо не тільки для вашої краси, але і для здоров’я, тому що старіння шкіри є проявом загального процесу вікових змін.

Сьогодні вітається ранній початок боротьби проти зморшок. Звичайно, це не означає починати користуватися анти-віковими препаратами у двадцять років. Однак після перших ознак старіння (зазвичай близько 25-30 років) ви вже повинні діяти, щоб зберегти свою шкіру – зморшки не підуть самі собою, а лише примножаться і поглибляться.

Так як не помилитися?

Пройдіть тест, що визначає тургор (пружність) та еластичність шкіри. Дерматолог зробить це більш кваліфіковано, але «перевірку» можна влаштувати і вдома.

  • Двома пальцями правої руки утворіть складку на боковій поверхні щоки. Відмінний тонус – якщо складку утворити важко. Початковий процес в’ялості – якщо складка формується, але легко і самостійно вирівнюється. В’ялість і поганий тонус – якщо складка легко утворюється й деякий час і добре тримається.
Прокрутити вгору