Акне

О. О. Ошивалова

Що таке «акне» ?

Акне (вугрова хвороба або вульгарні вугрі) – розповсюджене ураження сально-волосяного фолікула обструктивного та/або запального походження внаслідок різноманітних екзо- і ендогенних факторів.

Акне – зіпсують життя будь-кого і підлітка і дорослого, не залежно від його статевої приналежності, адже це не просто прикрий дефект, а часто серйозна хвороба, яка потребує лікування.

Акне починаються в ранньому пубертатному віці, у дівчаток дещо раніше (10-13 років), ніж у хлопчиків (14-15 років). У віковій категорії від 12 до 24 років у 85% осіб розвивається вугрова хвороба. У віковій категорії старші 25 років захворювання зустрічається у 11% осіб. Після 44 років захворювання може тривати у 12% жінок та 3% чоловіків.

Згідно статистичних даних майже у 20% осіб розвиваються важкі форми (конглобатні і абсцедуючі) акне, а в кожного четвертого з них – спотворюючі рубці, які разом з гіперпігментацією (явища постакне) представляють серйозну медико-психологічну проблему через соціальну дезадаптацію  хворих. У той же час лише 20% осіб з акне звертаються до лікаря за професійною медичною допомогою.

Основні причини акне

  1. Гормональні порушення (цукровий діабет, дисфункція щитоподібної залози, дисбаланс гормонів репродукції). Вчені з’ясували, що більше 20% жінок, що активно займаються кар’єрою, стикаються з проблемою підвищеної концентрації в крові чоловічих статевих гормонів, під впливом яких сальні залози починають виділяти більше шкірного жиру.
  2. Супутня соматична патологія (хвороби органів травлення, в т. ч. хелікобактерасоційований гастрит, закреп, дискінезія жовчовивідних шляхів; паразитарні інвазії; захворювання органів малого тазу; метаболічний синдром);
  3. Психоемоційне перенапруження (стрес). У стані стресу наднирники починають виробляти гормон кортизол, що впливає на роботу сальної залози і веде до розвитку акне. А оскільки прищі стають причиною додаткового стресу, то хворий потрапляє у замкнуте коло, яке деколи непросто розірвати.
  4. Неправильне харчування. Через шалений ритм життя не вдається дотримуватись режиму харчування, а приходиться в основному обходитися перекусами. Булочки, чіпси, піца і шоколадки в необмеженій кількості – не дивно, що підліткові прищі навіть в зрілому віці не дають спокою. Крім того, шкіра може реагувати висипаннями на велику кількість прянощів, гострих спецій, алкоголю та кави. Ці продукти сприяють подразненню сальних залоз, а значить, створюють додаткові проблеми по догляду за жирною шкірою.
  5. Неправильний догляд за шкірою. Коли забуваєш зняти макіяж і слідувати простим правилам поетапного очищення, або в надії швидко позбутися від проблеми робиш це так завзято, що пересушуєш шкіру, порушуючи гідроліпідний баланс різними спиртовмісними засобами – такий підхід робить шкіру беззахисною перед бактеріями і сприяє розвитку акне.
  6. Застосування ряду фармакологічних препаратів (тривале користування кортикостероїдними або фторованими мазями). Також шкідливо використання подразнюючих засобів (евкаліпт, лимон та інші). Після їх нанесення пори звужуються, з’являється приємне відчуття холодку, що і викликає обманне відчуття користі. Однак всі ці засоби провокують подразнення і руйнують захисний бар’єр, внаслідок чого починає активніше вироблятися шкірне сало і з’являтися ще більше акне.
  7. Неякісна косметика. Провокує акне косметика, що містить ланолін та його похідні, сквален, D і С червоні пігменти (використовуються для додання червоного відтінку і є надзвичайно комедогенними), мінеральні та рослинні олії. 

Механізм розвитку та клінічні прояви акне

Гіперпродукція шкірного сала, що приводить до гіпертрофії сальної залози  1 2

Жирна шкіра

Закупорка вивідного протоку сальної залози, яка обумовлена зміною фізико-хімічних властивостей шкірного сала і порушенням механізму злущування епітелію  3

4Комедони

 

Активація умовно-патогенної флори сально-волосяних фолікулів (Propionіbacterium acnes, Demodex folliculorum), яка обумовлена зниженням бактерицидності шкірного сала

 

 5  

 

 86

Запальні елементи різного ступеня

важкості

 

Розвиток вторинного запалення  7

Переважна локалізація висипки

В абсолютній більшості випадків від прищів страждає обличчя – сама відкрита частина нашого тіла. У підлітків прищі найчастіше з’являються в «зоні Т»: на носі, лобі, носогубних згортках.

У дорослих – зазвичай на підборідді. Зустрічаються акне також на шкірі шиї, плеч, грудної клітки, спини. Саме в цих зонах розташовані найбільш активні сальні залози.

У жінок прояви акне змінюються циклічно відповідно до менструального циклу. В період вагітності вони можуть або зникнути, або навпаки – посилитися.

Чи можна видавлювати прищі?

Утворення прищів починається за 2-3 тижні до того, як вони стануть помітними на поверхні шкіри. При спробі позбавитися від гнійників, видавивши прищ, є небезпека розірвати стінки волосяного фолікула, і таким чином створити умови для більшого запалення. Загоювання таких елементів висипки часто закінчується формуванням рубця. Те ж саме стосується комедонів. Пробка може залягати досить глибоко, і ви будете даремно терзати свою шкіру, ризикуючи в нестерильних умовах занести інфекцію. Тому краще звернутися до дерматолога і вам допоможуть очистити шкіру із дотриманням всіх запобіжних заходів.

Як лікувати акне?

Очікування миттєвого зцілення може привести тільки до розчарування. Тому налаштовуйтесь на тривале лікування. Буде потрібно не менше місяця, щоб з’явилися помітні поліпшення. Однак є і хороша новина – від прищів можна вилікуватися.

Призначити лікування може тільки лікар дерматолог. Не варто ігнорувати цей факт, звернувшись до лікаря дерматолога ви заощадите час, знайдете кращий метод лікування і вже точно вбережете себе від ризиків зробити ще гірше, що часто буває при самостійному лікуванні. Лікар призначить зовнішню і внутрішню терапію, проведе додаткове обстеження, яке дасть можливість з`ясувати можливі причини акне.

«Похід» до косметолога

Робити це слід тільки за рекомендацією лікаря дерматолога. Помилково вважати, що боротьбу з вуграми завжди слід починати із пілінгу або чистки. Коли шкіра з вираженим запаленням та подразнена, пілінг просто протипоказаний, тому що він може викликати поширення інфекції і посилення запального процесу. У цій ситуації спочатку слід провести курс терапії, який заспокоїть і дезинфікує шкіру, дасть можливість нормалізувати функцію сальних залоз.

Макіяж при акне

Що стосується макіяжу, вибираючи косметику також слід віддати перевагу лікувальним засобам. Зараз навіть тональний крем може стати засобом профілактики та лікування, але тільки коли мова йде про легкий ступінь акне. Глибокі шрами і плями, на жаль, замаскувати не вдасться. Але вирівняти тон і приховати почервоніння допоможуть легкі тональні емульсії. Важливий аспект: косметика не повинна закупорювати пори. Стосовно вибору засобу краще порадитись з лікарем дерматологом.

Від яких продуктів потрібно відмовитись, щоб шкіра була здоровою

На першому місці кава і шоколад. До речі, найнебезпечнішим є кава натщесерце, тому починати ранок потрібно не з чашки міцної кави, а зі склянки води з лимоном і повноцінного сніданку.

Дуже часто прищі з’являються від молочних продуктів: жирні сири, молоко, морозиво. Ця група продуктів провокує більш активну роботу сальних залоз, а це теж провокує виникнення акне.

Солодощі і випічка. Дані продукти взагалі протипоказані нашій шкірі. Цукор, цукерки, торти, печива, чіпси викликають появу прищів.

Смажена та пряна їжа особливо неприйнятні в раціоні, якщо є схильність до запалень на шкірі.

Фастфуд. Смачний хот-дог чи гамбургер містять дуже багато жиру і солі, а це відразу відбивається на шкірі у вигляді висипки.

Зменшуйте шкідливі впливи, які провокують акне

  • Спробуйте зменшити вплив стресів.
  • Регулярно відпочивайте, не допускайте перевтоми.
  • Ніколи не залишайте на обличчі косметику на ніч.
  • Не пересушуйте шкіру.
  • Очищайте шкіру спеціальними засобами, а не милом.
  • З обережністю застосовуйте лосьйони, що містять спирт і ацетон.
  • Захищайте обличчя від сонця.
Прокрутити вгору