Стрес

Стресом прийнято називати стан, при якому людина перебуває в психічній напрузі, що виник у процесі важких життєвих умов. Періодично в житті людини відбуваються труднощі та події, які нелегко переносити. Як наслідок, людина реагує емоційно, що супроводжує різноманітні фізіологічні і психологічні зрушення. На сьогоднішній день існує багато теорій і підходів до визначення поняття стресу. Фахівці вважають однією з найбільш правильних теорій ту, яку свого часу запропонував Г. Сельє. Відповідно до даної теорії всім організмам властивий механізм, який відповідає за підтримання рівноваги і внутрішнього балансу. За умови дії зовнішніх подразників рівновага може порушитися. Відповідно, в організмі відбуваються захисно-пристосувальні реакції, які викликають підвищене збудження. Організм пристосовується до подразників за допомогою порушення, яке і є стресом. Відповідно, якщо подразник присутній, стрес стає більш вираженим. В організмі відбуваються відповідні реакції – таким чином він намагається захистити себе від впливу стресу. Але подолати стрес можна не завжди, тому подібний стан може спровокувати розвиток захворювань. Якщо стрес продовжується тривалий період, то зважаючи на занадто сильні роздратування нервової системи, виявляються різні захворювання: мігрень, болі в спині, гіпертонія, цукровий діабет, імпотенція. 

Причини стресу

Щоб зрозуміти, що таке стрес, слід з’ясувати, які причини його виникнення. За визначенням фахівців причиною прояви стресу може стати практично будь-яка ситуація, при якій у людини виникає сильне емоційне збудження. При цьому потрібно врахувати, що стрес можуть спровокувати не тільки негативні події, але й позитивні емоції. Так, це може бути заміжжя, народження дитини. Стрес може виникнути і внаслідок менш серйозних ситуацій, наприклад, після конфлікту в черзі або в транспорті.

Ознаки стресу

Найбільш вираженими і частими симптомами при стресі, як правило, є: прискорення серцебиття, головний біль, порушення сну, сексуальні порушення, депресія.

Психологія стресу

Щоб якісно і результативно боротися з виникненням стресових ситуацій, необхідно усвідомити, що собою являє психологія стресу. Є ряд особливостей, на які слід звернути пильну увагу. Так, жінки переживають стресові ситуації частіше, ніж представники чоловіки. Жінки більш емоційні, тому стреси нерідко виявляються у них зривами, тривогою, депресіями. Під дією, провокуючою стрес, ситуації розвивається реакція тривоги. Це відбувається через потужний викид в кров норадреналіну і адреналіну. У процесі розвитку стресу всі системи організму починають працювати в посиленому режимі.

Однак психологія стресу така, що помірна стресова напруга деякою мірою робить корисний вплив на організм. Адже при подібній ситуації відбувається своєрідне гартування фізичних і психологічних можливостей людини. Але важливо, щоб стресорні впливи не були занадто довготривалими. В інакшому випадку їх негативний вплив буде очевидним.

Фахівці, що вивчають психологію стресу, стверджують, що з подібними ситуаціями і їх впливом на організм можна впоратися, зосередившись на позитивних сторонах життя і вселяючи собі думки про успіх і щастя.

Види стресу

image003

На сьогоднішній день прийнято виділити певні види стресу. Підхід до кожного виду стресу повинен бути різним. Так, емоційний стрес безпосередньо пов’язаний з емоціями, реакціями емоційного характеру. При внутрішньоособистісному стресі дратівливість і незадоволеність проявляється внаслідок внутрішніх переживань і невдоволення, до яких призводять нереалізовані потреби людини. Наслідком такого внутрішнього конфлікту є стрес.

Серед різних видів стресу виділяють також робочий стрес, який проявляється через хронічну втому і частий прояв негативних емоцій на робочому місці. Робочий стрес може стати наслідком несправедливої оцінки роботи і інших виробничих проблем.

Фінансовий стрес проявляється тоді, коли витрати людини істотно перевищують її дохід. Стрес даного типу розвивається, якщо несподівано виникають непередбачені й несподівані витрати, відсутня фінансова можливість придбати потрібної речі.

Громадський стрес виникає як наслідок проблем політичного або економічного характеру.

Екологічний стрес – результат негативного впливу на організм екологічних факторів.

Управління стресом

image005

Сьогодні стрес вважається вже практично повсякденним явищем, і з ним можна зіткнутися при будь-яких обставинах. Уникнути негативних явищ, що провокують стрес, складно, а іноді й неможливо. Однак підвищити стресостійкість, використовуючи методику управління стресом, під силу кожній людині. Існує ряд методів, які дозволяють навчитися управляти стресом. Пропоновані методики можна використовувати по черзі або в комплексі. Головне, щоб їх ефективність дозволила здійснити управління стресом і підпорядкувати собі його.

Щоб зрозуміти, як зняти стрес у конкретному випадку, перш за все, слід звільнитися від пригнічених переживань. Емоції, які не мають виходу, діють на організм руйнівним чином, провокуючи з часом виникнення психічних і фізичних порушень. Отже, подібні переживання потрібно вивільнити. Психологи рекомендують використовувати найбільш підходящий метод: зробити комплекс інтенсивних фізичних вправ, намалювати власні проблеми на папері, голосно поспівати або покричати. Так, подібний метод управління стресом вже давно масово практикують в Японії. Офісні працівники не знають, що таке стрес, так як завжди можуть «розрядитися» в спеціально відведених для цього приміщеннях.

Ефективно діє також переключення уваги. Не слід піддаватися поганим думкам. Краще переключитися на обдумування чогось приємного або зайнятися приємною справою. Психологи для переключення стресу радять використовувати уявну картину, що зображує щось приємне і красиве. Через деякий час переключення стресу увійде в звичку.

Використовуйте також метод розслаблення. Релаксація дуже корисна для організму. Для її втілення слід включити приємну мелодію і, перебуваючи в зручному положенні, постаратися максимально розслабитися. Можливо також використання аромомасел, розслаблюючих ванн.

image007

Психологія стресу

Крім того, перемогти стресову ситуацію завжди допоможе шоколад (зважаючи на його здатності підвищувати рівень серотоніну, ендорфінів та інших речовин, що позитивно впливають на настрій), приплив свіжого повітря в приміщення, прогулянка в швидкому темпі, улюблена музика і аромат.

Вирішити, як зняти стрес, можна і під час прибирання, яка допомагає розчистити простір від непотрібних речей. До того ж чистота в підсвідомості людини асоціюється з позитивом і змінами на краще.

Усвідомити, як позбутися від стресу, можуть допомогти і друзі: бажано регулярно зустрічатися з ними або призначити зустріч з кимось із старих знайомих. Спілкування – це дієва методика позбавлення від стресового стану.

Крім того, радячи, як зняти стрес, психологи згадують про позитивний вплив на стан людини процесу готування їжі, домашнього затишку, написання віршів і оповідань, читання цікавих книг. У кожної людини може існувати і власна методика боротьби зі стресами.

Профілактика стресу

Для того, щоб профілактика стресу була дієвою в повсякденному житті, необхідно, перш за все, зробити існування більш здоровим і правильним. Аби адекватно реагувати на стресові ситуації, необхідно переглянути ставлення до життя, вчитися концентруватися на головному та розслаблятися при необхідності. Щоб зрозуміти, як позбутися стресу в конкретній ситуації, важливо усвідомлювати, що людина може свідомо впливати на ті процеси, що відбуваються в її організмі, застосовуючи ауторегуляцію.

Застосовуючи ауторегуляцію, можна застосувати чотири головних способу профілактики стресу. Це метод релаксації, перша допомога після гострого стресу, протистресова перебудова, аутоаналіз особистого стресу. Релаксація – це вміння розслаблятися і «розвантажувати» себе від думок, що провокують стрес. Призупинити гострий стрес дозволить концентрація вольових зусиль. Важливо також визначення особистого стресу людини, адже стрес проявляється у всіх по-своєму, індивідуально.

В якості самого відповідного методу аутоаналіз фахівці визначають ведення так званого щоденника стресів, який допоможе визначити, що таке стрес в кожному конкретному випадку і стане дієвим методом профілактики стресу в подальшому. Для застосування подібного методу необхідно багато терпіння, адже в щоденнику протягом певного часу потрібно відзначати, коли і як проявилися ознаки стресу, за яких обставин це сталося, які відчуття мали місце. Проаналізувавши записи за певний період, людина зможе зрозуміти, що конкретно провокує стрес, і визначити, як зняти стрес, якщо він проявитися в наступний раз. 

Стрес і вагітність

image009

Вагітність – нелегкий і тривалий період, і немає нічого дивного в тому, що протягом виношування дитини жінка часто переживає випробування стресом. Причина цього полягає не тільки в складнощах, які часто супроводжують вагітність, але і в особливостях фізіологічних змін в організмі жінки. Стрес під час вагітності провокують і внутрішні тривоги вагітної жінки, адже її постійно долають думки про майбутнє, про здоров’я дитини, про майбутні пологи. Стрес під час вагітності проявляється під впливом і психологічних, і фізичних факторів. Поза сумнівами, часто повторювані стресові ситуації можуть нести шкоду і для жінки, і для майбутньої дитини. Однак помірний стрес, як правило, не впливає на малюка і матір негативно. До того ж стресові явища помірного характеру готують жінку до змін, які чекають їй вже найближчим часом.

Сильний і тривалий стрес під час вагітності може спровокувати деякі ускладнення перебігу вагітності, погане самопочуття жінки, посилення токсикозу і навіть деякі патології у дитини. Тому кожна жінка, яка очікує появи малюка, повинна вміти позбуватися від стресової ситуації, а, по можливості, взагалі уникати подібних неприємностей. Важливо переважання позитивних емоцій. Жінка повинна якомога активніше проводити кожен день, забезпечити повноцінний і здоровий сон вночі, відпочивати протягом дня. Однак якщо самостійно подолати стресові ситуації жінці не вдається, то в такому випадку необхідно отримати консультацію фахівця і намагатися подолати стрес за допомогою його рекомендацій.

image011

О. О. Сидоренко

Прокрутити вгору