Як перемогти печію
Печія – це відчуття печіння за грудиною, яке виникає, коли шлунковий сік «потрапляє» до стравоходу. Це неприємно, а при частому повторенні ще й небезпечно для слизової. Добра новина – у багатьох людей її можна зменшити або усунути без ліків, якщо змінити звички.

- Знайдіть свій «нестерпний» продукт
Найчастіші «винуватці» – продукти, що посилюють виділення шлункового соку: кава, шоколад, жирне м’ясо та ковбаси, смажене, гострі спеції, часник, цибуля, помідори, цитрусові, газовані напої, алкоголь.
Не обов’язково виключати все одразу – спробуйте вести харчовий щоденник і помітити після чого з’являється печія.
- Уникайте великих порцій
Вони розтягують шлунок і провокують закид кислоти. 4-5 невеликих прийомів їжі на день при печії – оптимальний варіант.
- Уникайте прийому їжі за 2–3 години до сну
Пізня вечеря – класичний «запускач» нічної печії.
- Зверніть увагу на положення тіла після їжі
Не лягайте і не нахиляйтесь низько одразу після їжі. Краще посидіти або пройтись у спокійному темпі.
- Слідкуйте за вагою і талією
Надлишок жиру в ділянці живота підвищує внутрішньочеревний тиск і сприяє закиданню кислоти зі шлунку до стравоходу.
- Одягайте вільний одяг
Тісні пояси і ремені стискають живіт і підштовхують кислоту вгору.
- Не зловживайте м’ятним чаєм
М’ята розслаблює нижній стравохідний сфінктер, через що кислота легше потрапляє в стравохід.
Коли обов’язково слід звернутись до лікаря?
Якщо печія повторюється більше 2-3 разів на тиждень, є утруднення ковтання, відчуття застрягання чи утруднення проходження їжі по стравоходу, біль у грудях, втрата ваги або блювання. Це може бути ознакою серйозніших проблем, ніж просто «з’їв гостре».
Ваш дієтолог, Антоніна Олійник
© 2025 Антоніна Олійник