Як перемогти печію

Печія – це відчуття печіння за грудиною, яке виникає, коли шлунковий сік «потрапляє» до стравоходу. Це неприємно, а при частому повторенні ще й небезпечно для слизової. Добра новина – у багатьох людей її можна зменшити або усунути без ліків, якщо змінити звички.

  1. Знайдіть свій «нестерпний» продукт

Найчастіші «винуватці» – продукти, що посилюють виділення шлункового соку: кава, шоколад, жирне м’ясо та ковбаси, смажене, гострі спеції, часник, цибуля, помідори, цитрусові, газовані напої, алкоголь.

Не обов’язково виключати все одразу – спробуйте вести харчовий щоденник і помітити після чого з’являється печія.

  1. Уникайте великих порцій

Вони розтягують шлунок і провокують закид кислоти. 4-5 невеликих прийомів їжі на день при печії – оптимальний варіант.

  1. Уникайте прийому їжі за 23 години до сну

Пізня вечеря –  класичний «запускач» нічної печії.

  1. Зверніть увагу на положення тіла після їжі

Не лягайте і не нахиляйтесь низько одразу після їжі. Краще посидіти або пройтись у спокійному темпі.

  1. Слідкуйте за вагою і талією

Надлишок жиру в ділянці живота підвищує внутрішньочеревний тиск і сприяє закиданню кислоти зі шлунку до стравоходу.

  1. Одягайте вільний одяг

Тісні пояси і ремені стискають живіт і підштовхують кислоту вгору.

  1. Не зловживайте м’ятним чаєм

М’ята розслаблює нижній стравохідний сфінктер, через що кислота легше потрапляє в стравохід.

Коли обов’язково слід звернутись до лікаря?

Якщо печія повторюється більше 2-3 разів на тиждень, є утруднення ковтання, відчуття застрягання чи утруднення проходження їжі по стравоходу, біль у грудях, втрата ваги або блювання. Це може бути ознакою серйозніших проблем, ніж просто «з’їв гостре».

Ваш дієтолог, Антоніна Олійник

 © 2025 Антоніна Олійник

Прокрутка до верху