Органічні продукти: гарантія якості чи маркетинговий хід?

Органічні продукти: гарантія якості чи маркетинговий хід?

Мода на здоровий спосіб життя і правильне харчування набирає обертів та все більшим попитом користуються продукти з позначкою «органічні». Без гормонів, антибіотиків, ГМО, пестицидів, екологічно чисті, зроблені з любов’ю… Вартість такої продукції зазвичай майже вдвічі більша ніж звичайних продуктів, і це не дивує, адже той, хто має власну земельну ділянку і займався сільським господарством чудово знає, скільки вартує «ручна праця» та перегній в якості добрива, тому не шкодує коштів на якісний товар. Дехто навіть регулярно лишає своє здоров’я на присадибній ділянці, щоб отримати власні «екологічно чисті» продукти. А хтось навіть стає прихильником «зеленого туризму» та проводить відпустку неподалік ферми, щоб насолодитись органічним молоком «з-під корівки» та поїсти нарешті «справжнього м’яса», а не нашпигованого хтозна чим. 

Прихильники органічної продукції переконані у необхідності свого вибору, адже мають свої наповнені баночки страху, які стосуються звичайних продуктів із супермаркетів. Тож давайте відкриємо кожну з них, можливо, якась і спустошиться?

Страх № 1 – НІТРАТИ!

Однією з «переваг» органічної продукції є використання виключно натуральних добрив – тваринного або рослинного походження. Ніяких нітратів у вигляді селітри! Тим не менш, нітратів також багато і в продуктах гниття органічних речовин, адже вони є життєво необхідною складовою рослин, тому вони були, є і будуть їх природною складовою, навіть без використання синтетичних добрив. Окрім того, ефект органічного перегною важко передбачити, адже його склад не постійний і, перш ніж стати поживним середовищем для рослин, він має бути переробленим до мінеральних солей бактеріями ґрунту, а це важко синхронізувати з потребами зростаючих культур, що може значно знизити врожайність. Для цього і були розроблені добрива, які стовідсотково містять все необхідне.

Хоч органічні овочі та фрукти можуть містити менше нітратів, ніж традиційно вирощені продукти, тим не менш, існують ефективні способи уникнути їх шкідливого впливу при вживанні «неорганічних» продуктів (переглядайте статтю про ранній врожай за посиланням Вітаміни чи нітрати – купувати чи чекати?).

Страх № 2 – ПЕСТИЦИДИ!!

Це хімічні речовини, які захищають рослини від комах, шкідників, бур’янів і плісняви. Багато людей настільки переконані у небезпеці пестицидів, що згодні рятувати свій врожай, збираючи колорадських жуків та гусінь під пекучим сонцем, і взагалі вважають життя поза містом екологічно безпечнішим, ніж у мегаполісі. 

Проте, згідно з науковими дослідженнями, через близьке розташування полів від житлових будинків сільські жителі більш вразливі до впливу пестицидів через активне використання їх у аграрній промисловості. Високі концентрації цих речовин дійсно шкодять здоров’ю, особливо дітей, і цією інформацією зловживають виробники «органіки», буцім-то їхня продукція вирощується без використання пестицидів і є більш безпечною та кориснішою для споживачів. Враховуючи шкоду пестицидів для здоров’я, виникає питання: чому їх взагалі не заборонять на державному рівні? Все тому, що саме пестициди дозволяють подолати голод і отримати врожай, якого вистачить на всіх людей. Яскравим прикладом споживання виключно органічних продуктів та заборони використання агрохімікатів є продовольча криза, яка сталася у Шрі-Ланці – першій в світі країні, яка заборонила усі агрохімікати.

У свою чергу, науково обґрунтованих даних стосовно негативного впливу звичайних продуктів на здоров’я людини немає. Все через те, що кількість пестицидів значно зменшується після дощу та впливу сонця, під час зберігання та транспортування врожаю, тому у продуктах, які потрапляють до нашого столу, вже не буде небезпечної концентрації.

Важливо пам’ятати! Органічна продукція також може містити ці хімічні речовини, адже вирощується у відкритому ґрунті, до якого пестициди можуть потрапляти з вітром (пам’ятаєте про потужність вітру, що приніс пил із пустелі Сахари?), дощем і ґрунтовими водами. Окрім того, будь-які рослини виробляють власні фактори, що захищають їх від негативних факторів зовнішнього середовища, а виведені селекціонерами стійкі до шкідників рослини можуть містити надвисоку кількість «природних пестицидів», які чинять не менш негативний вплив на здоров’я. Те ж саме стосується і органічного м’яса «трав’яного відкорму».

Практичні поради для зменшення пестицидів у продуктах:

  • Перед вживанням ретельно мийте під проточною водою й очищайте всі продукти, навіть органічні! За можливості – замочіть овочі і фрукти у воді на деякий час. Продукти з твердою шкуринкою (гарбузи, коренеплоди, дині, кавуни) ретельно мийте за допомогою щітки. Завжди видаляйте зовнішнє листя з капусти та салату.
  • Робіть Ваш раціон якомога різноманітним – чим більше у ньому буде різних овочів і фруктів, тим меншим буде вплив одного пестициду. 
  • З тваринних продуктів видаляйте шкіру та видимий жир, щоб мінімізувати залишки пестицидів, які накопичуються в жирі. 

Страх № 3: ГОРМОНИ!!

Для прискорення росту та збільшення кількості молока фермери використовують гормональні препарати. І це неабияк лякає споживачів «органіки». Проте, у м’ясі, яке потрапляє до нашого столу, гормонів вже немає, адже по-перше, свою місію вони виконали ще до забою тварин, перетворившись на метаболіти, по-друге, при термічній обробці гормони руйнуються і не чинять жодного негативного впливу.

Страх № 4: АНТИБІОТИКИ!!

Недобросовісні фермери використовують їх для прискорення росту та профілактики захворювань у тварин. Отже, антибіотики потраплять разом із м’ясом до наших тарілок! Принаймні, так вважають прихильники «органіки». Насправді, використання антибіотиків не з метою лікування є «забороненим прийомом», про що чудово знають виробники, які дбають за власну репутацію.

З іншого боку – введені антибіотики не накопичуються в м’ясі, а виводяться з організму тварини, лишитись можуть виключно їх залишки обміну. Небезпека зловживання антибіотиками полягає в тому, що патогенні бактерії, які мали з ними контакт, «звикають» до них, що призводить врешті-решт до антибіотикорезистентості – ситуації, коли антибіотики стають безсилими подолати інфекцію у разі зараження. Тому бактерії, якими ми можемо заразитись через м’ясо, можуть бути небезпечними в цьому плані.

Та яке м’ясо ми б не отримали – органічне чи неорганічне, бактерії можуть бути скрізь, тому дотримуватись правил харчової безпеки потрібно в обох випадках: проводити ретельну термічну обробку, мити руки і поверхні, мати окремий кухонний інвентар для сирого м’яса, риби та птиці.

Страх № 5: ІНФЕКЦІЯ!!

Тепер маємо ще й страх інфекції! Виходить, що використання антибіотиків призводить до того, що стійкі бактерії з ферми також можуть потрапити і до «неорганічного» ґрунту та до городини. Та чи безпечні в плані забруднення стійкими до антибіотиків патогенами органічні рослини, враховуючи, що в органічній промисловості антибіотики заборонені? 

Виробники «органіки» подбали за гарне фасування та привабливий вигляд своєї продукції, яка зазвичай ретельно вимита та фасована. Та, на жаль, привабливий вигляд  не означає мікробну безпеку. У соцмережах можна знайти відео, як перед фасуванням моркву миють ногами (це не завадить їй бути органічною), що є чудовим прикладом не спокушатися на штамп з зеленим листочком.

Важливо розуміти, що «органічний» не означає «безпечний»! Будь-які продукти, в тому числі, органічні – «миті та готові до вживання», навіть заморожені, можуть бути забруднені бактеріями чи вірусами через удобрення сирим гноєм, зрошення посівів забрудненою водою або випадкового контакту з фекаліями під час збору та пакування.

Тож ЗАВЖДИ потрібно дотримуватись всім відомих з дитинства правил харчової безпеки: власноруч ретельно мити навіть «миті» продукти, що не піддаються термічній обробці (нещодавній неприємний випадок зараження гепатитом А через вживання заморожених чорниць в Нідерландах – чергове нагадування про це), тримати чистими руки, кухонні поверхні та інвентар, зберігати харчові продукти при відповідних температурах, не нехтувати такими способами зберігання як пастеризація та консервування, не вживати термічно необроблене м’ясо, птицю і молоко.

Страх № 6: СКУПИЙ ПЛАТИТЬ ДВІЧІ!!

Поширена думка: чим продукт дорожчий, тим він якісніший та корисніший – спонукає нас платити більше.

Хоча органічні харчові продукти, як правило, дорожчі та менш доступні, вони не є кращими за поживністю, особливо, для незахищених верств населення. Існують дані, що органічні рослини містять більше антиоксидантів, в органічному молоці вищий рівень омега-3 жирних кислот і краще співвідношення жирних кислот в органічному м’ясі. Але в цілому, вміст вітамінів і мінералів у «органіці» та звичайних продуктах подібні.

Сучасні дослідження доводять, що органічні продукти не мають переваги над неорганічними – ані по вмісту поживних речовин, ані харчовій безпеці. Органічна продукція дорожча і навіть небезпечна в плані продовольчої кризи.

На сьогоднішній день немає жодних обґрунтованих досліджень на людях, що «органічна дієта» більш корисна для здоров’я чи здатна захистити від хвороб, водночас, вона і не має недоліків порівняно з традиційними продуктами. Тож, якщо ваші фінансові можливості та доступ до органіки не обмежені – обирайте, що Вам до вподоби, водночас, не панікуйте та не моріть себе голодом у разі неможливості придбати продукт із зеленим листочком.

Якщо ж ваш вибір все ж за органічною продукцією – уважно вивчайте етикетку: гучні слова на ній – не ознака дотримання усіх умов виробництва органічної продукції. Справжня «органіка» має бути сертифікована та мати відповідне маркування, для прикладу, офіційним європейським логотипом органічних продуктів харчування є “Євролисток” (12 зірок на зеленому фоні). У нашій країні існує власний логотип у вигляді зеленого листка, що утворюють два круга, які перетинаються, та надпису «ОРГАНІЧНИЙ ПРОДУКТ».

Наявність лише одного надпису «органічний», «екологічний», «органік», «біо», «еко» чи «натуральний», БЕЗ ЛОГОТИПУ не є гарантією того, що продукт пройшов перевірку на відповідність бути органічним.

Якщо ви обираєте продукт з позначкою «фермерський», знайте, що ферма – це лише форма ведення сільського господарства, якою можуть володіти як великі підприємства, так і якась окрема бабуся. Ні про які стандартизовані показники якості і безпеки мова не йдеться. А деякі виробники навіть можуть замовляти на великих заводах власні етикетки з позначкою «фермерський продукт».

Виробники «фермерських» продуктів чудово маніпулюють почуттями міських жителів: хто ж не мріє хоча б на хвилинку вирватись з кам’яних джунглів, торкнутися природи, відвідати бабусину ферму, де все таке натуральне… Для когось – це спосіб поринути у ностальгію за дитинством, особливо, прихильників «радянської якості».

 

Як висновок, у цілому маркування «органічний продукт» не означає «якісний», або «корисніший», воно лише є показником як він був отриманий. Принципами органічного господарства є екологічно безпечні засоби боротьби зі шкідниками, використання добрив тваринного або рослинного походження. Про кінцевий результат мова взагалі не йде. Тож обирайте продукти доступні саме вам і пам’ятайте: різноманіття раціону, а не органічне походження продуктів – найважливіший показник раціональності харчування. 

Ваш дієтолог, Антоніна Олійник

 © 2025 Антоніна Олійник

Новини:
Прокрутка до верху