Гірка правда про фруктовий цукор

Гірка правда про фруктовий цукор

Основним джерелом енергії, що ми споживаємо з їжею, є вуглеводи, які за хімічною будовою розділяються на прості та складні. Складні утворюються з безлічі молекул і, потрапивши в організм, поступово розщеплюються, не створюючи «великого вуглеводного навантаження» – це крупи, хліб, картопля, тобто усі крохмалисті продукти. До складних вуглеводів також відноситься клітковина, але наш організм не вміє її перетравлювати.

Прості вуглеводи далі вже не розщеплюються, тому дуже швидко засвоюються. Фруктоза належить до простих вуглеводів.

Що цікаво: обмін усіх вживаних вуглеводів, окрім клітковини, відбувається через утворення глюкози – простого вуглеводу, який так потрібен нашому мозку та всім іншим клітинам організму.

Цукор є чистою хімічною сполукою, яка швидко відновлює енергетичні витрати, і в природі не існує кращої речовини, коли потрібна негайна енергетична підтримка. Чому ж його часто називають «білою смертю»?

Загальновідомо, що надмірне вживання цукру шкодить здоров’ю, тому ми намагаємось знайти якусь солоденьку альтернативу. І тут за зброю беруться маркетологи – продукти, які зазвичай мали б містити звичайний цукор, роблять солодкими додаючи фруктозу. У багатьох магазинах навіть є відокремлені полички з продуктами для людей хворих на цукровий діабет. На ній можна знайти багато солодощів – печиво, халву, зефір, і всі ці продукти мають позначку «на фруктозі» або «без цукру». Фруктозу навіть додають до продуктів для дітей, адже турботливі матусі обиратимуть для своєї дитини лише найкраще та натуральне. 

Фруктоза відома як фруктовий цукор. Вона набагато солодша, ніж звичайний цукор, міститься у меді, винограді, хурмі, яблуках, грушах, бананах, кавунах та інших солодких фруктах. Всім відома користь фруктів, тому, коли на етикетці ми бачимо помітку «на фруктозі», одразу сприймаємо цей продукт як корисний та «натуральний» – і рука одразу тягнеться його придбати. Тим паче, якщо ці продукти стоять на поличках для людей з цукровим діабетом, ми особливо сприймаємо ці продукти як ті, які мають поліпшувати здоров’я. 

Але чи дійсно фруктоза краща за звичайний цукор?

На початку я вже згадала про те що фруктоза є простим цукром, тобто далі розщеплятися не буде. Проте вона здатна перетворюватися на інші хімічні сполуки. Пам’ятаєте, що обмін усіх вживаних вуглеводів, окрім клітковини, йде через утворення глюкози?     

Наш організм не має потреби у фруктовому цукрі, тому не вміє його використовувати. Що цікаво: фруктоза навіть не проходить через гематоенцефалічний бар’єр – природній бар’єр, який захищає наш мозок від проникнення непотрібних речовин з кровотоку.

Фруктоза сама по собі погано засвоюється організмом, і якщо не всмоктується у тонкому кишечнику, потрапляє далі – до товстого, де її очікують кишкові бактерії. Тому при надмірному вживанні здатна викликати неприємні симптоми у вигляді здуття, надмірного газоутворення, болю в животі та навіть діареї.

У тонкому кишківнику близько половини вживаної фруктози перетворюється на глюкозу, решта надходить до печінки.

Через те що фруктоза не потрібна нашому організму, він намагається її кудись використати.

У печінці зайва фруктоза перетворюється на ліпопротеїди дуже низької щільності (ЛПДНЩ) – і це головний недолік!  Адже це транспортна форма жирів, яка дуже швидко відкладається у вигляді зайвих кілограмів і призводить до зайвої ваги. Особливо це негативно відобразиться на людях, які мають цукровий діабет ІІ типу. Адже надмірна вага і є однією з причин цього захворювання. І багато дослідників звинувачують саме вживання фруктози як причину виникнення неалкогольної стеатотичної хвороби печінки (минула назва – жировий гепатоз). Тепер ви знаєте, чому після сезону динь, кавунів, персиків та винограду ми набираємо зайві кілограми. А через те, що фруктоза не пригнічує гормон голоду грелін, ми дуже легко можемо з’їсти цілого кавуна.

Вживання зайвої фруктози веде до збільшення тригліцеридів крові, що підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

Велика кількість фруктози надходить при вживанні безалкогольних напоїв, цукерок, джемів, желе та різноманітних десертів, в які додається глюкозо-фруктозний або кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Багато людей вивчають склад продуктів, та нікого не лякає наявність у складі кукурудзяного сиропу, адже всі знають, що кукурудза – це корисна злакова культура. Ще й без глютену… Але тепер Ви знаєте трохи більше.)

Що ж таке цукор? Основним компонентом цукру є сахароза – вуглевод, який складається з двох молекул: глюкози та фруктози. Сахарозу можна знайти  у  цукровому буряку, тростині, меді та кленовому сиропі. 

Чи кращий мед за цукор? В меді фруктози більше ніж у цукрі, тому, враховуючи її «користь», робіть висновки. Та не спішіть позбуватися медових запасів, адже чайна ложечка меду дуже добре допомагає при болі в горлі.

А як же фрукти? Адже це природнє джерело вітамінів, мінералів, клітковини, і… фруктози. Саме тому, враховуючи її «користь» обирайте фрукти з низьким вмістом фруктового цукру – зелені яблука, ківі, гранати, грейпфрути, а ще краще – надавайте перевагу ягодам. Солодкими фруктами (а тим паче соками) не варто надмірно захоплюватись, сприймайте їх за десерт, пам’ятаючи про апельсин, яким варто поділитись. 

Ваш дієтолог, Антоніна Олійник

 © 2025 Антоніна Олійник

Новини:
Прокрутка до верху