7 квітня відзначався всесвітній день здоровʼя. Чи варто за це випити?

7 квітня відзначався всесвітній день здоровʼя. Чи варто за це випити?

«Тільки з мудрими пити корисно для нас,
чи бо з милим кумиром у вибраний час.
Не хвались бенкетуючи й потім. Відтак –
пий потроху, пий зрідка, і не напоказ».

Це слова перського філософа Омара Хайяма, який у своїх рубаях часто згадував спиртні напої, а саме – вино.

Думка про те, що помірні дози алкоголю чинять позитивний вплив на здоров’я, міцно засіла в головах більшості людей: і кровообіг покращує, і настрій підіймає, і серцево-судинні хвороби профілактує та навіть запобігає жовчокамʼяній хворобі – суцільна користь!

Для прикладу, сухе червоне вино навіть входить до переліку рекомендованих продуктів «середземноморської дієти», яка наразі є найбільш вивченою стосовно позитивного впливу на здоров’я людини.

Олії у вогонь «користі» також підливає так званий «французький парадокс»: не зважаючи на високу поширеність паління, багату жирами традиційну французьку кухню, рівень серцево-судинних захворювань у Франції досить низький, що пояснюється, зокрема регулярним вживанням вина, яке багате на антиоксидант ресвератрол.

Та чи дійсно це так? Якщо так – чому алкоголь досі не визнали ліками та не поширюють аптечною мережею?

Вчені намагались пояснити «французький парадокс», але дійшли висновку, що кількість вина, яку мала б випити людина, щоб отримати необхідну «захисну» дозу антиоксидантів, мала б бути неймовірно великою. Тому суперечки тривають до цього часу. Можливо, істина все ж не у вині?

За статистичними даними, алкоголь є причиною майже половини усіх вбивств і нападів та чверті зґвалтувань. Виробничі травми, ДТП, нещасні випадки на виробництві, самогубства, руйнування сімей – неповний список проблем, які створює алкоголь …

Для того щоб зрозуміти дію всіх алкогольних напоїв на організм людини, необхідно розглянути їх обов’язкову складову – етиловий спирт.

Етиловий спирт є речовиною, яка утворюється із вуглеводів, але по калорійності наближена до жирів, про що обов’язково необхідно пам’ятати, якщо маєте на меті контролювати масу тіла!

Наведемо деякі дані про Етиловий спирт:

 

  1. Це засіб наркотичної дії, який пригнічує центральну нервову систему людини. Балакучість чи підвищення настрою від прийому незначної дози алкоголю не є результатом активації мозкової діяльності, а відбувається внаслідок пригнічення гальмівних центрів у головному мозку.
  2. Рожеві щічки і тепло у тілі, після спустошеної чарочки, відбувається не завдяки покращенню кровообігу, а через гальмування судинного центру у головному мозку. Саме тому думка, що на морозі можна зігрітися алкоголем – лише ілюзія. При цьому, розширення судин не супроводжується підвищенням температури тіла, як при активній фізичній діяльності, навпаки, при порушенні регуляції судинного тонусу втрата тепла збільшується ще більше, що веде до переохолодження.
  3. Сечогінна дія алкоголю також обумовлена гальмівним впливом на мозок, а саме зниженням вироблення антидіуретичного гормону, який зберігає рідину в організмі, що призводить до зневоднення. Ось чому після вживання спиртних напоїв так хочеться пити.
  4. Алкоголь викликає фізичну і психічну залежність, водночас. На превеликий жаль, не існує достеменно ефективних препаратів для лікування такої залежності.
  5. Щодо профілактики серцево-судинних захворювань алкоголем, варто зазначити, що невеликі його дози підвищують рівень, так званих, «корисних» ліпідів високої щільності у крові та чинять антитромботичну дію. Але необхідно пам’ятати, що спиртні напої збільшують рівень тригліцеридів, що в свою чергу, є додатковим фактором ризику серцево-судинної патології. Окрім цього, хронічне вживання алкоголю призводить до дефіциту вітаміну В1, що вражає нервову систему і серце.
  6. В медичній практиці етиловий спирт застосовується як дієвий антисептик. Але виключно місцевий (зовнішній)!!! Вживання «антисептику» всередину, замість дезінфекції, послаблює імунну систему та навпаки робить наш організм вразливим для інфекцій.
  7. Пам’ятайте, що загальної безпечної дози алкоголю для людини не існує! Водночас дітям, вагітним і людям з певними захворюваннями (наприклад, печінки, шлунку та стравоходу), а також генетичними особливостями, алкоголь протипоказаний взагалі.

Дослідження впливу алкоголю на організм людини є надзвичайно складним. Досі не існує достатньо наукових пояснень стосовно його переваг і користі. А причина в тому, що люди, які утримуються від вживання алкоголю або вживають помірну його кількість, як правило, в цілому ведуть дещо інший спосіб життя, ніж ті, хто ним зловживає. У зв’язку з цим, вкрай важко дослідити, що саме чинить вплив на здоров’я у конкретному випадку.

Як же зрозуміти, має людина «проблеми з алкоголем» чи ні? Для цього існує спеціальне тестування AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test), яке можна виконати самостійно в домашніх умовах. Воно допомагає виявити людей групи ризику зловживанням і натякнути на необхідність допомоги фахівця.

Пити чи не пити – дилема яка триває…
Не секрет, що якісна реклама збільшує прибуток, алкоголь не є виключенням!
Хоча до цього часу відсутня достатня кількість наукових обґрунтувань абсолютної користі алкоголю, масове поширення інформації про користь помірних доз алкоголю та його доступність значно збільшує продажі! А ви досі вважаєте, що виробники алкоголю дбають про ваше здоров’я, а не про власний гаманець?

То ж робіть власні висновки, і пам’ятайте, що багато чого залежить не лише від алкоголю, а й від закуски!☝🏻

© 2024 Антоніна Олійник

Новини, оголошення:
Прокрутити вгору