Інформація щодо спалаху захворювань, спричинених коронавірусом 2019-nCoV

Коронавіруси — родина РНК-вірусів, що включає 40 видів, об’єднаних у дві підродини. Сприйнятливі до них верблюди, велика рогата худоба, кажани, змії, собаки, коти, свині й людина. Коронавірус може уражувати дихальну систему і травний тракт, рідше — печінку, серце та інші органи.

Протягом сорока років після відкриття вірусу вважали, що він не здатен спричиняти масові захворювання з тяжким перебігом і високою летальністю. Але після спалаху в Китаї у 2002 році атипової пневмонії, яку пізніше назвали тяжким гострим респіраторним синдромом (SARS), було встановлено етіологічну приналежність нового збудника до родини коронавірусів. У середині 2003 року захворюваність на SARS різко знизилася, на той час перехворіло близько 8,5 тис. осіб, летальність становила 4%. Для лікування застосовували противірусні препарати з групи рибавірину, інтерферони, гормональні препарати й індуктори синтезу інтерферону. Антибактеріальну терапію призначали для профілактики бактеріальних ускладнень і проведення диференціальної діагностики.

Наприкінці грудня 2019 року було оприлюднено інформацію про масові випадки захворюваності на вірусну пневмонію в китайському місті Ухань. 9 січня China CDC оголосив про розшифровку генома. Новий вірус належить до того ж кладу (гілки), що і SARS. Інкубаційний період коливається від 2 до 12 днів (у середньому — 7). Симптоми теж подібні: лихоманка, головний біль, кон’юнктивіт, сухий кашель, порушення дихання. Рентгенологічно виявляють двобічні інфільтрати в легенях.

З 23 січня в провінції Хубей оголошений 2-й рівень суспільної загрози. У Пекіні, а згодом і в усіх  регіонах Китаю скасовані публічні заходи зі святкування Нового року за східним календарем 25 січня (зазвичай свята тривають 2 тижні, й традиційно велика кількість людей переміщається по країні) та подовжено шкільні канікули. До 24 січня було зафіксовано 900 лабораторно підтверджених випадків, включаючи захворювання у 15 медичних працівників і 26 летальних наслідків. Усі випадки за межами материкового Китаю (Тайвань, Макао, Сингапур, Таїланд, В’єтнам, Південна Корея, Японія, США) мали безпосередній транспортний зв’язок з містом Ухань.

Походження високо патогенного китайського вірусу поки не встановлено. Основна версія походження — мутація в організмі тварини (можливо, змії), що потрапила на ринок морепродуктів в Ухань, із подальшим поширенням штаму в людській популяції. Але є і припущення про штучне походження китайського вірусу, яке ґрунтується на тому, що в місті розташована кробіологічна лабораторія найвищого рівня безпеки (BSL-4) і потужне виробництво вакцин. У будь-якому разі — підтверджено передачу вірусу від людини до людини, тож першочерговим завданням є припинення циркуляції в суспільстві. Для цього необхідно вчасно виявляти й ізолювати хворих. У транспорті застосовують безпрецедентні заходи контролю та дезінфекції. У провінції Хубей обладнані загороджувальні кордони на виїзд жителів, екстрено зводять лікарняні корпуси. США, Японія, Франція намагаються терміново евакуювати своїх громадян з Ухань. Технологічно ризик глобальної епідемії поставив перед вченими і лікарями емерджентні завдання — швидке створення вакцин і пошук ефективних лікарських препаратів. Досі проти коронавірусів були тільки експериментальні вакцини, тому створити ефективний препарат за кілька місяців (як у 2009 році після виділення пандемічного вірусу грипу) вкрай складно. Для оптимізації терапії необхідно негайно випробувати на хворих існуючі противірусні препарати. А також потрібно оснастити стаціонари установками для гіпербаричної оксигенації й налагодити швидке виробництво ліків.

Станом на 10.00 28.01.2020 за повідомленням уряду Китаю в країні інфіковано 4515 осіб з 30 регіонів КНР, зафіксовано 106 летальних випадків. Національна служба здоров’я Китаю також повідомляє про 976 пацієнтів, що знаходяться в критичному стані, у 6973 осіб є підозра на хворобу. 60 пацієнтів виписано з госпіталів за видужанням.

Нині в країні працюють фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я. Також повідомляється, що вірус вже поширився за межі Китаю. Випадки зараження було зафіксовано в Південній Кореї, Японії, США, Таїланді, Сінгапурі, Гонконгу та Австралії.

ВООЗ постійно проводить моніторинг ситуації та реагує відповідно до ситуації.

У Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) дали рекомендації, як захиститися від коронавірусу.

  • мити руки з милом або протирати руки засобами на алкогольній основі;

  • прикривати рот і ніс при кашлі або чханні носовою хусткою або зігнутим ліктем;

  • уникати тісного контакту з будь-якою людиною з симптомами застуди або грипу;

  • термічно обробляти м’ясо і яйця перед вживанням в їжу;

  • уникати незахищених контактів з дикими тваринами і худобою.

В Україні затверджений наказ МОЗ України від 24.01.2020N 185 « Про заходи щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків захворювань спричинених новим коронавірусом, виявленим у місті Ухань (провінція Хубей, Китай) ».

В Києві проводилось дослідження матеріалу від 3-х пацієнтів, у яких клініко-епідеміологічно можливо було запідозрити захворювання, викликане новим коронавірусом. Результат дослідження виявився негативним –  новий коронавірус 2019-nCoV не виявлений.

 

Прокрутити вгору