Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок – як врятувати ногу від гангрени і ампутації?

Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок – як врятувати ногу

Ю.М.Гупало, О.Є.Швед, О.М.Коломоєць, О.І.Наболотний, А.В.Шамрай-Сас

 Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок – як врятувати ногу від гангрени і ампутації ?

 Смертність від серцево-судинних захворювань у всьому світі стоїть на першому місці і причиною цьому є атеросклероз судин. Оскільки кров у всі органи людського організму поступає через кровоносні судини – артерії, то теоретично, при ураженні артерій атеросклерозом може страждати будь-який орган при тривалості життя людини 150-200 років . Проте в даний час ураження артерії атеросклерозом має улюблену локалізацію, це серце – інфаркт, судини головного мозку – інсульт, судини нижніх кінцівок – гангерна . Ми з успіхом оперуємо всі улюблені локалізації атеросклерозу, коли виникає звуження артерії (стеноз), або закупорка (облітерація, оклюзія). Звідси і назва хвороби – облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок. Під час розвитку атеросклерозу артерій нижніх кінцівок поступово виникає звуження артерій, а потім закупорка. З цього лікування облітеруючого атеросклерозу нижніх кінцівок полягає у відновленні кровотоку через звужену або закупорену ділянку судини і базується на двох принципах (відновлення кровотоку через просвіт судини – ендоваскулярне втручання, або в обхід закритої ділянки судини – шунтування) . У нашій клініці використовуються обидва принципи відновлення кровотоку, а унікальність полягає в можливості виконувати обидва втручання одночасно – так звана гібридна операція.
Лікування облітеруючого атеросклерозу нижніх кінцівок необхідно починати відразу після виявлення. Об’єктивним методом діагностики атеросклерозу судин нижніх кінцівок є ультразвукове дуплексне сканування, яке дає можливість виявити, яка ділянка артерії вражена більше, протяжність ураження, ступінь звуження, швидкість кровотоку до і після ділянки звуження або закупорки, характеристику атеросклеротичної бляшки, і багато інших параметрів, по яких можна вирішити як лікувати і з чого починати. Після проведеної ультразвукової діагностики ми з досить великою ймовірністю можемо визначити тактику і стратегію подальшого лікування. В нашій клініці за наявності показань до консервативної терапії проводиться комплексне лікування, яке включає призначення найбільш ефективних медикаментів, пневмопрестерапія (пневмомасаж), розробку програми поведінки пацієнта. При наявності хороших колатеральних шляхів (судин які забезпечують кровопостачання ноги) можна обійтися без операції. Близько 10 % пацієнтів з атеросклерозом артерій нижніх кінцівок, які звернулися до нас на ранній стадії і виконували наші рекомендації, обійшлися без операції. Найефективнішим методом лікування облітеруючого атеросклерозу судин нижніх кінцівок на сьогоднішній день, є вчасно виконана операція. Ми виконуємо різні види шунтування, рентгенендоваскулярні операції, або комбінуємо обидва методи, одночасно виконуючи гібридні операції, обираючи оптимальний спосіб відновлення кровотоку. На жаль, при запущеній хворобі шансів врятувати ногу від гангрени менше, але при деяких стадіях гангрени ми виконуємо судинні та рентгенендоваскулярні операції і рятуємо ногу. Але пацієнти та їхні родичі повинні розуміти, що при омертвінні тканин ступні, гомілки, пальців неможливо «воскресити мертвих», тому необхідно виконувати ампутацію ноги заради порятунку життя людини. Як вилікувати атеросклероз нижніх кінцівок за наявності таких симптомів як біль, зупинки при ходьбі («переміжна кульгавість»), зменшення болю при опусканні ступні, нічного болю? Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням! Не продовжуйте лікуватися таблетками і крапельницями, не шукайте «новомодне» лікування лазером, магнітним полем і тим більше народними засобами! Жоден наш пацієнт, який відмовився від операції з відновлення кровоточу, не вилікувався! Всім їм зробили ампутацію кінцівки. Дуже шкода тих пацієнтів, у яких були можливості оперативного лікування, а вони шляхом страждань від болю дійшли до гангрени ноги. Безумовно, лікування облітеруючого атеросклерозу нижніх кінцівок вимагає чимало зусиль з боку судинного хірурга і пацієнта. Тільки спільними зусиллями можна досягти позитивного результату!

Основні симптоми діабетичної ступні

Грізним ускладненням цукрового діабету, яке призводить до ампутації ноги та інвалідності, є синдром діабетичної ступні. При появі перших симптомів діабетичної ступні пацієнт повинен звернутися до ендокринолога. Лікуванням перших ознак діабетичної ступні займається лікар ендокринолог. Першими ознаками діабетичної ступні є: незначний біль, набряк, відчуття оніміння (можуть зменшитися, або пройти після адекватного лікування). Порушення шкірного покриву стопи у вигляді потертості, тріщини, трофічної виразки є компетенцією хірурга. На превеликий жаль, лікар-ендокринолог не завжди вчасно консультує пацієнта у хірурга . У свою чергу хірург повинен дуже добре розбиратися в перебігу процесу, який називається «синдром діабетичної ступні» і, залежно від форми захворювання, вчасно передати пацієнта на лікування фахівцям: ортопеду, при остеоартропатіі (переважне ураження кісток і суглобів), або судинному хірургу – при ішемії (переважне ураження судин). За наявності змішаної форми синдрому ступні діабетика лікуванням повинен займатися фахівець який досконало володіє різними видами втручань (як на судинах так і на кістках). Можлива робота обох фахівців у тандемі (що означає однаково правильні підходи в лікуванні діабетичної ступні). Чому ж у нас з’являються «запущені» пацієнти, у яких синдром діабетичної ступні призводить до гангрени пальців, ступні, флегмони стопи, що змушує виконувати високу ампутацію кінцівки? Головна причина – цукровий діабет. Але при сучасних методах лікування та дотриманням пацієнтом всіх рекомендацій ймовірність діабетичної стопи дуже мала. На другому місці – сам пацієнт , який недбало ставиться до свого здоров’я і запускає хворобу. При появі щонайменших ознак хірургічних ускладнень пацієнт повинен направлятися на обстеження магістральних артерій – ультразвукову доплерографію (УЗДС), за результатами якої судинний хірург приймає рішення про необхідність реваскуляризації (відновлення кровообігу) нижньої кінцівки. Міжнародною угодою (Сент-Вінсенська декларація) з проблеми діабетичної ступні задекларовано, що якщо пацієнту необхідно зробити високу ампутацію, то вона може бути виконана тільки за неможливості вик відновлення кровопостачання кінцівки. Високою вважається ампутація на рівні стегна і гомілки. Найважливішим у визначенні можливості і способу проведення відновлення кровопостачання в кінцівці є ультразвукова доплерографія (УЗДС). Фахівці нашої клініки володіють унікальним поєднанням судинного хірурга і лікаря ультразвукової діагностики та завдяки колосальному особистому досвіду можуть визначити тактику і стратегію лікування синдрому діабетичної ступні після виконання УЗДС . Ми є лідерами в Україні за кількістю виконаних операцій шунтування артерій стопи. В даний час з успіхом поєднуємо шунтуючі операції і ендоваскулярні втручання (мініінвазивні – через прокол в артерії), що дозволило успішно оперувати «безнадійних» хворих.

Набряки ніг 

Кровопостачання опорно-рухового апарата є основною функцією серця, артерій і вен. При їх захворюваннях з’являються симптоми хвороби ніг. З’являються судоми ніг у нічний час, втома після ходи і бігу, біль в ногах просто без видимої причини. Всі ці симптоми виникають через перевантаження опорно-рухової системи (м’язів, кісток, суглобів) особливо нижніх кінцівок. Тільки прямоходяча людина зіткнулася з такою проблемою, як біль в ногах. Коли виникає тягнучий біль в нозі необхідно обстежити артерії і вени для виключення захворювання судин, тому що при заворюваннях судин є реальна загроза здоров’ю і життю людини (при захворюваннях артерій – загроза гангрени і ампутації ноги, при захворюваннях вен – тромбоемболія легеневої артерії ТЕЛА з часто смертельним результатом або інвалідність). Тому основне завдання судинного хірурга встановити причину болю і вчасно почати лікування для попередження ускладнень. Основним неінвазивним методом діагностики захворювань судин є ультразвукова доплерографія (або дуплексне сканування). Цим методом можна встановити причини набряку ноги то визначитися з тактикою лікування. Частою причиною набряку ніг є захворювання вен (варикозне розширення вен, тромбофлебіт, венозний тромбоз, постромбофлебітичний синдром). Набрякають ноги, що робити? – Негайно звернутися до судинного хірурга і провести ультразвукове дуплексне сканування (УЗДС), оскільки причиною набряку може бути венозний тромбоз із загрозою відриву тромбу, що є смертельно небезпечним. Хірургічне лікування при цьому полягає у виконанні операції з видалення тромбу, видаленні варикозно розширених вен, або корекції венозних клапанів і венозного відтоку. У будь-якому разі при набряку ноги необхідно виключити захворювання судин, а потім починати лікування. Набряк ніг при захворюваннях артерій може бути першим дзвіночком для проведення інтенсивного лікування, оперативного ендоваскулярного втручання. При захворюваннях вен рання діагностика дозволить уникнути операції, або обійтися мініінвазивним втручанням на варикозно розширених венах .

Варикозна хвороба поверхневих вен нижніх кінцівок 

Варикозна хвороба поверхневих вен нижніх кінцівок – захворювання, при якому відбувається розширення підшкірних вен c неспроможністю їх клапанів, і внаслідок цього втрати еластичності венозної стінки. Поширеність захворювання серед населення є надзвичайно великою, тому адекватне лікування, а головне – профілактика даного захворювання є актуальним питанням. Особам з генетичною схильністю і професійним ризиком потрібно особливо ретельно звертати увагу на профілактику варикозу вен нижніх кінцівок. У чому полягає профілактика і лікування варикозу вен нижніх кінцівок? Для початку, потрібно звернути увагу на спосіб життя і праці. Рекомендується більше рухатися, займатися гімнастикою, спортивними вправами (протипоказані вправи зі статичним навантаженням, особливо важка атлетика). Позитивно впливає на венозний відтік легкий біг, швидка хода і, особливо, плавання. Потрібно уникати тривалого стояння і сидіння. За таких умов, сповільнюється відтік венозної крові, яка, застоюючись, збільшує тиск у венах. Якщо до тривалого стояння змушує певний професійний обов’язок, то в таких випадках потрібно використовувати спеціальний професійний компресійний трикотаж. Якою може бути профілактика варикозу в домашніх умовах? Корисним для підшкірних вен є підвищене положення нижніх кінцівок, при якому поліпшується венозний відтік і зменшується навантаження на стінки вен. Наприклад, коли після робочого дня ви дивитеся телевізор, або просто читаєте, намагайтеся підняти ноги на стілець, подушку чи навіть на стіл – у стилі американського менеджера. Корисним для поверхневих вен і кровообігу в нижніх кінцівках є контрастний душ ніг – періодичне чергування прохолодної і теплої води. Протипоказані гарячі ванни і т.д. Профілактика варикозу при сидячій роботі полягає в періодичних прогулянках, якщо їх не вдається здійснити, то намагайтеся просто рухати ступнями, забезпечуючи скорочення литкових м’язів, таким чином, імітуючи ходьбу. Часто варикоз розвивається у жінок після вагітності. Це пов’язано з тим, що під час вагітності змінюється гормональний фон жінки, який впливає на еластичність венозної стінки, а також розвитком плода в утробі жінки, який збільшує навантаження на нижні кінцівки матері і підвищує внутрішньочеревний тиск. Профілактикою варикозу при вагітності є застосування спеціальних еластичних компресійних колгот для вагітних, які здійснюють рівномірну компресію на поверхневі вени нижніх кінцівок, попереджаючи їх розширення. Такого профілактичного заходу під час вагітності достатньо для того, щоб зменшити або попередити розвиток варикозу нижніх кінцівок у вагітних. Здоровий спосіб життя і кваліфіковані періодичні огляди у лікаря судинного хірурга є запорукою здоров’я і краси ваших ніг.

Тромбофлебіт поверхневих вен нижніх кінцівок 

Тромбофлебіт поверхневих вен нижніх кінцівок – захворювання, при якому просвіт вени закупорюється тромботическими масами з розвитком запальних змін в стінці вени і тканин навколо неї. Гострий тромбофлебіт виникає, як правило, внаслідок ускладнення варикозної хвороби. Однак можливий розвиток тромбофлебіту ніг і з інших причин, серед яких запальні та вірусні захворювання, онкологічні процеси, прийом гормональних препаратів і т.д.. Точну причину виникнення тромбофлебіту поверхневих вен може визначити лікар після детального обстеження. Симптомами поверхневого тромбофлебіту є поява різкої болючостіта почервоніння в ділянці ураженої вени, при прощупуванні вена щільна і болюча. Також можливий розвиток тромбофлебіту поверхневих вен верхніх кінцівок, який часто розвивається внаслідок ін’єкцій. Симптоми тромбофлебіту верхніх кінцівок є такими ж, як і при тромбофлебіті нижніх кінцівок. Небезпека тромбофлебіту є його можливі ускладнення. З розвитком тромбофлебіту у висхідному напрямку тромби, які поступово утворюються в просвіті ураженої вени, доходять до місця з’єднання поверхневої венозної системи з глибокою, часто утворюючи в цьому місці флотуючи тромби, тобто тромби з рухомою головкою. Такий тромб, відірвавшись, рухається через глибоку венозну систему і потрапляє в серце викликаючи грізне ускладнення з часто летальним результатом – тромбоемболію легеневої артерії (ТЕЛА). Тому з появою схожих скарг не слід нехтувати,а терміново звернутися до лікаря судинного хірурга. Діагностувати тромбофлебіт досвідченому фахівцеві не завдає труднощів, проте точну локалізацію процесу, характер головки тромбу і тактику лікування можна визначити тільки після спеціального обстеження – ультразвукового дуплексного сканування судин (доплер). Лікування тромбофлебіту поверхневих вен нижніх кінцівок у більшості випадків радикальне – уражену вену з тромботичними масами видаляють усуваючи таким чином можливість небезпечних ускладнень. У ряді випадків можливе консервативне лікування тромбофлебіту вен, але таке рішення приймає лише лікар, оцінивши ситуацію і можливі ризики. Тромбофлебіт верхніх кінцівок лікують консервативно під контролем судинного хірурга.      Після проведеної радикальної операції – можливість повернення симптомів захворювання (рецидивів ) є мінімальною, ​​що не можна сказати про консервативне лікування поверхневого тромбофлебіту . Дане захворювання також може перебігати під маскою інших патологічних процесів (алергічних та інфекційних дерматитів, тощо), що вимагає ретельного діагностичного підходу, який можливий лише за умов своєчасного звернення пацієнта до відповідного фахівця – лікаря судинного хірурга.

Тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок

Тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок – це небезпечне для життя людини захворювання, при якому просвіт вени заповнюється тромбами. Причинами утворення тромбів у венах є збій нормальної рівноваги між згортаючою та протизгортаючою системами крові. Даний стан часто розвивається в результаті онкологічного процесу в організмі людини, прийому гормональних препаратів, при інфекціях і запальних процесах, в результаті генетичнихпередумов і т.д.. Клінічно тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок проявляється раптовою появою набряку нижньої кінцівки, в рідкісних випадках – обох ніг. Такий набряк часто після сну або упродовж дня. Набряк ноги супроводжується відчуттям різкого розпираючого болю. Чим небезпечний тромбоз глибоких вен? У більшості випадків при своєчасному зверненні до лікаря, тромби у венах нижніх кінцівок піддаються активному лікуванню, але бувають ситуації, коли пацієнт, нехтуючи свідомо своїм станом, не звертається за медичною допомогою, тому наслідки можуть бути фатальними. Досить часто діагностують так звані “приховані” тромби. У таких випадках пацієнт може не мати ніяких скарг, але дрібні тромби, що утворилися в глибоких венах, відірвавшись і потрапивши в серце, можуть становити загрозу для життя. Небезпечний тромбоз глибоких вен виникненням тромбоемболії легеневої артерії (ТЕЛА). При такому стані тромб, відірвавшись від стінки вени, потрапляє з током крові в серце і перекривають просвіт великої магістральної судини – легеневої артерії, що призводить до рефлекторної зупинки серця. Це стосується великих тромбів.Дрібніші за розміром тромби, пройшовши легеневу артерію, зупиняються в одній з її гілок в легенях, викликаючи, так званий інфаркт легені, який також небезпечний своїми ускладненнями. Чим небезпечний тромбоз глибоких вен за відсутності адекватного лікування ? У таких випадках , через певний період часу, тромби у глибоких венах розсмоктуються, руйнуючи клапани самої вени. Такий стан призводить до венозної недостатності нижніх кінцівок, проявляється захворюванням – постфлебітичний сіндомом (ПТФС). Дана хвороба часто супроводжує пацієнта все його життя, і проявляється набряком ноги, болем і при відсутності лікування – появою трофічних виразок. Діагностувати наявність тромбів у глибоких венах можна за допомогою спеціального обстеження – ультразвукового дуплексного сканування судин (доплер). Дане обстеження дозволяє з високою точністю діагностувати тромбоз глибоких вен, визначити ступінь небезпеки і тактику лікування. Лікування тромбозу глибоких вен залежить від локалізації, стану голівки тромбу і давності процесу . Чим раніше діагностовано тромбоз глибоких вен, тим краще він піддається лікуванню. Лікування гострого тромбозу вен може бути консервативним (тромболізис) і оперативним (операція, при якій за допомогою спеціальних катетерів і інструментів, тромби видаляють з просвіту вени, відновлюючи прохідність її просвіту). Ускладнення наслідків тромбозу – постфлебітичний синдром, лікують, як правило, компресійною терапією, пневмопресом нижніх кінцівок та прийомом венотоніків, препаратів, які покращують венозний відтік крові. У будь-якому випадку, вибір потрібного лікування здійснюється індивідуально лікарем судинним хірургом, який має досвід діагностики та лікування цих захворювань. Профілактикою даного захворювання є регулярне відвідування лікаря з періодичним проведенням УЗД судинта за необхідності інших обстежень.
Прокрутити вгору