Актуальна інформація щодо щеплення проти дифтерії

В жовтні 2019 року в Україні зареєстровано близько 20 випадків дифтерії, в тому числі в м. Києві. Саме тому актуальним стало питання про проведення специфічної профілактики цього захворювання. Дифтерія вважається контрольованою інфекцією, тобто попередити її розвиток, запобігти небезпечним ускладненням можна лише шляхом:

  • вакцинації дітей відповідно до Календаря щеплень;
  • ревакцинації дорослих кожні 10 років.

Безоплатно вакцинацію проти дифтерії/правця можна отримати звернувшись до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким укладена декларація ( в медичних закладах Національної служби здоров’я України). В Україні не зареєстровано вакцин для профілактики виключно дифтерії, використовуються лише комбіновані вакцини.

Вакцини, які можливо використовувати для щеплення проти дифтерії у дорослих:

  • АДП-М Біолек ( виробник ФАРМСТАНДАРТ- Біолек, м. Харків, Україна), забезпечує первинну вакцинацію та ревакцинацію проти дифтерії та правця у дорослих ;
  • Бустрікс (виробник ГлаксоСмітКляйн Біолоджикалс С.А., Бельгія), забезпечує ревакцинацію проти дифтерії, правця та кашлюка у осіб старших 4 років;
  • Бустрікс (виробник ГлаксоСмітКляйн Біолоджикалс С.А., Бельгія), забезпечує ревакцинацію проти дифтерії, правця, кашлюка та поліомієліту у осіб старших 4 років.

Дітям до 6-річного віку роблять щеплення цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП, в 6 років – АДП (анатоксин дифтерійно-правцевий).

Для вирішення питання про необхідність вакцинації (ревакцинації) дорослим проти дифтерії насамперед з’ясуйте – коли і які щеплення Ви робили. Відмітки про щеплення повинні бути Вашій у медичній карті. Там вказані дата щеплення, доза, назва і серія вакцин. Зверніться до свого терапевта та перевірте записи. Якщо такої інформації в Ваших медичних документах немає або вакцинація не проводилась або проводилась більше, ніж 10 років назад – потрібно отримати 3 дози вакцини : зараз, через 1 місяць після першої вакцинації, через 6 місяців після першої вакцинації.

Якщо Ви є дорослою людиною та отримали вакцинацію проти дифтерії не більше , ніж 10 років тому, і ці дані підтверджуються відповідними записами у Вашій медичні документації, Вам потрібно проходити ревакцинацію кожні наступні 10 років.

Основні кроки для проведення вакцинації дорослим :

  1. зверніться до свого терапевта або до лікаря-інфекціоніста Центру;
  2. під час консультації з лікарем Ви можете поставити будь які питання щодо вакцинації. Після консультації лікаря, врахування всіх аспектів Вашого стану здоров’я ( в т.ч. з’ясування необхідності в проведенні лабораторних досліджень) лікар дає направлення в кабінет щеплень, де Вам зроблять вакцинацію. Питання про необхідність та доцільність визначення напруженості імунітету до дифтерійного токсину визначається індивідуально.

Для вирішення питань щодо вакцинації (ревакцинації) дітей зверніться , будь ласка, до свого дільничного лікаря-педіатра.

Прокрутити вгору