Електрокардіостимулятор: кому він потрібен  

П. О. Тополов

Електрокардіостимулятор (ЕКС) – прилад для радикального і надійного лікування брадикардії. (Брадикардія – рідкий пульс, менше 60 за хвилину). Установка кардіостимулятора, вперше використана в 50-х роках, є єдиним способом лікування таких захворювань як передсердно-шлуночкова блокада, синдром слабкості синусового вузла. Принцип роботи – стимуляція електричними імпульсами сердечного м’яза у відповідь на занадто рідкий пульс.

Кому потрібний кардіостимулятор ?

В першу чергу це пацієнти, які мають рідкий пульс (пересердно-шлуночкова блокада , синдром слабкого синусового вузла, особливо з втратами свідомості, хворі з фіксованою під час холтерівського моніторування довгою серцевою паузою. Показання для втсановлення кардіостимулятора визначаються лише лікарем- кардіологом (аритмологом) або кардіохірургом.

Імплантація і робота ЕКС

16-4 (1)

Оперативне втручання триває в середньому 1 годину. Апарат постійно контролює ритм і виробляє імпульси для стимуляції скорочення сердечного м’яза у відповідь на паузу. Складніші моделі кардіостимуляторів можуть змінювати частоту імпульсів залежно від навантаження чи спокою та під час сну.

Після операції пацієнти швидко відновлюються. Ретельне налаштування і індивідуально підібраний режим роботи апарату дозволяють швидко повернутися до активного життя. Тривалість перебування в клініці – 1 доба.

Лікарі Центру володіють великим досвідом лікування брадикардії. Щороку виконується багато таких операцій, найчастіше пацієнтам з різними формами передсердно-шлуночкової блокади та із синдромом слабкості синусового вузла. Сучасне оснащення, досвід лікарів, які стажувалися в клініках Європи, дозволяють ефективно допомагати пацієнтам зі складними порушеннями ритму.

Прокрутити вгору