Обережно, глаукома!

С.С.Комарова

Глаукома – це небезпечне захворювання очей, при якому  через надлишок  внутрішньоочної рідини,  або через  порушення  її  циркуляції  та відтоку,  виникають незворотні  трофічні порушення в тканинах  ока, які поступово  спричинюють  сліпоту  та інвалідизацію осіб переважно працездатного віку. глаукома-1 Назва захворюванняпоходить від «GrunStar», що у перекладі з німецької означає «зелена  вода», або з грецької – лазурний колір морської води), та від  зеленуватого забарвлення, яке має розширена  і нерухома зінниця  (в стадії максимального розвитку  больового процесу). Захворювання займає  одне з перших місць серед причин невиліковної  сліпоти і  має  важливе соціальне значення. Глаукома може виникнути у осіб будь-якого віку, але розповсюдженість захворювання значно збільшується у людей похилого віку. Так,  серед осіб віком   40-45 років  глаукома реєструється  у 0,1% населення. У віковій групі  50-60 років  в 1.5% випадків, а серед населення віком понад  75 років -більш ніж 3%. За статистикою, приріст хворих на глаукому складає біля 20 млн чоловік протягом 10 років.
На данний час відсутнє єдине уявлення про причини виникнення та механізми розвитку глаукоми.  Тому є певні труднощі не тільки в лікуванні, але й в спробі визначити саме поняття «глаукома». Глаукома – підступне захворювання! Вона розвивається непомітно! Внутришньоочний тиск (ВОТ) постійно або  періодично  перевищує індивідуальний  (толерантний) рівень. Розвивається характерне ураженняволокон зорового нерву – глаукомна оптична  нейропатія, яка призводить  до його незворотньої  атрофії. Виникають характерні  для глаукомипорушення зорових  функцій.

Форми  і симптоми глаукоми

B залежності від причин розвитку глаукоми, перебіг захворювання буде різним, a значить і симптоми глаукоми можуть відрізнятися у різних пацієнтів. Відкритокутова форма глаукоми– найбільш частий випадок глаукоми, має хронічнийі часто безсимптомний перебіг. При такій формі глаукоми paйдyжнo-poгівковий кут, відповідальний за відтік рідини, залишається відкритим.  Рідина накопичується поступово, часто упродовж декількох років.Тому підвищення внутрішньоочного тиску до певного рівня пацієнт може просто не відчувати.І тільки на запущеній стадії хвороби виникають проблеми із зором. Тоді пацієнта починають турбувати  тяжкість в очах, значне порушення зору,особливо в темний час доби, головний боль, який часто віддає у потилицю. – Зaкpитoкутова форма глаукоми    обумовлена ​​блокадою  paйдyжнo-poгівкового кута і неможливістю відтоку рідини. Для неї характерний приступообразний  різкий біль, затуманення зору, почервоніння ока. Очне яблуко при цьому тверде, як камінь. Дії пацієнта  – Не  зволікати та не гаяти часу! Особливо якщо у Вашій родині були хворі на глаукому, якщо виникають  райдужні  кола перед джерелом світла, або тьмяність в очах, якщо Ви віком старше 30 років! При підозрі на глаукому необхідно терміново звернутися до лікаря-офтальмолога, оскільки небезпечними є як гострі приступи, так і хронічне непомітне погіршення функцій ока. В нашій клініці  лікарі офтальмологи обстежать Вас на сучасному обладнанні ТОРСОN: перевірять внутрішньоочний тиск,  визначать гідродинамічні властивості ока (тоносфігмографія), зроблять статичну та динамічну периметрію  – скрінінг та по повному полю, з  визначенням рівня світлової чутливості. глаукома Гоніоскопія дозволить визначити особливості будови  кута ока та  зпрогнозує  перебіг подій (навіть, якщо  хвороба відсутня). Оптична когерентна томографія сітківки та зорового нерву дозволяє отримати дані про щільність тканин  сітківки та зорового нерву  ока.

Лікування глаукоми

Глаукома є дуже небезпечним захворюванням   і за відсутності   лікування прогресує   і поступово призводить  до сліпоти. Розпочинати лікування треба на ранніх стадіях бажано  ще до появи перших проявів!  Мета лікування при хронічній відкритокутовій глаукомі – уповільнити процес атрофії зорового нерва. Для цього внутрішньоочний тиск корегують очними краплями, таблетками. Існують лазерні, хірургічні методи лікування, які штучно створюють нові шляхи відтоку внутрішньоочної рідини і нормалізують внутрішньоочний  тиск. Лікування  під час гострого нападу  вимагає негайної хірургічної операції, метою якої є зниження внутрішньо очного тиску та відновлення функцій ока.

Режим харчування – один з важливіших факторів в процесі лікування глаукоми. Слід віддавати перевагу молочно-рослинним стравам, з великим вмістом вітамінів та мікроелементів. Серед усіх груп вітамінів найбільш корисні А (бета-каротін), Є та С. вони мають високі антиоксидантні властивості. Вітамін А більше всього міститься в моркві, абрикосах, гарбузі. Вітамін Є міститься в олії, морській рибі, птиці. До харчових джерел вітаміну С відносяться: червоний перець, капуста, шпинат, томати. Хворим на глаукому влітку рекомендується їсти чорницю, червоний виноград, шовковицю. Дуже корисно їсти горіхи, пророщі злаки.

Корисно: Бажано обмежити: Виключити:
  • нежирні сорти м'яса, риби (вареної)
  • м`ясо птиці
  • йогурти, простокваша, біокефір
  • нежирні сорти сирів
  • каші: вівсяна, гречана, пшоняна
  • овочеві, вегетаріанські супи 1-2 рази на тиждень
  • чорний та білий хліб не більше 200 г на день
  • гарбузи, помідори, капуста в помірній кількості
  • квасоля, горох, боби
  • легкозасвоювані вуглеводи (цукор, цукерки, варення)
  • вершкове масло, сметану
  • вживання рідини (не більше ніж 1,5 л на добу)
  • міцну каву, міцний чай
  • тістечка, кремові торти
  • прянощі
  • наваристі м'ясні бульйони
  • солоні продукти

Систематичне вживання алкоголю хворим на глаукому категорично заборонено.

Диспансерний нагляд

Результатом  розвитку  глаукоми є  незворотня  втрата зору, тобто зір майже неможливо повернути до початкового стану.  Зацікавленість хворого в спостереженні та своєчасному підтримуючому лікуванні  дозволяє зупинити або уповільнити  розвиток хвороби і подальше зниження зору.

Запобігти сліпоті може лише своєчасне звернення до фахівця, що не завжди можливо в латентній фазі глаукоми (коли пацієнт не помічає ніяких симптомів).

Тому, шановні пацієнти,  приходьте на огляд  до  лікаря-офтальмолога 1 раз на рік, навіть при відсутності скарг на зір

Прокрутити вгору