Хірургічне лікування двобічного нефролітіазу

Журавчак А.З., Мельничук М.П., Дячук М.Д.

Хвора К. звернулась зі скаргами на біль зліва, приступи ниркової кольки.

Анамнез хвороби. Хворіє декілька років, коли вперше було діагностовано сечокам`яну хворобу. Лікувалась консервативно, без ефекту. На основі даних УЗД, оглядової та екскреторної урографії діагностовано камінь миски 3,1 см та нижньої чашки 0,6 см правої нирки (рис.1).  Камінь миски лівої нирки 2,5 см.  Госпіталізована в Центр малоінвазивної хірургії “НПЦ ПКМ” ДУС для оперативного лікування.

image004

Рис. 1. Оглядова урограма до операції. Камені (рентген контрастні) обох нирок

Хворій виконано оперативне лікування – черезшкірна нефролітотрипсія з двох сторін.

image002

Рис.2. Інструментарій для  через- шкірної нефролітотрипсії

image003

Рис. 3. Схема виконання через- шкірної нефролітотрипсії

Оперативне втручання виконувалось під загальним знеболенням під рентгенологічним та ультразвуковим контролем. Конкременти були видалені за допомогою черезшкірної нефролітотрипсії з обох боків (рис. 2,3),

Рис. 4. Оглядова урограма після операції. Рентгенконтрастних каменів не виявлено

Повне звільнення від каменів підтверджувалось рентгенологічно (рис.4) та за допомогою УЗД. Тривалість втручання склала 70 хвилин, інтраопераційна крововтрата 150 мл, у стаціонарі хвора перебувала 3 доби після чого була виписана в задовільному стані на амбулаторне лікування.

Перевагами застосованого методу є мала інвазивність, низька травматичність, що дозволило виконати видалення каменів з обох нирок в ході одного оперативного втручання. Окрім того, слід відзначити малу тривалість стаціонарного лікування та низьку вірогідність ускладень (загострення пієлонефриту, кровотечі).

Прокрутити вгору