Надлишкове випадіння волосся

О.О.Ошивалова

Проблема випадіння волосся – є поширеною причиною звернення до дерматолога. За статистичними даними близько 96% чоловіків і 79% жінок мають таку скаргу.

Волосся – важлива частина нашого організму, і будь-яке порушення волосяного покриву пов’язане з незручностями, які ми не схильні недооцінювати. Існує думка, що волосся слугує символом моди і сексуальності. Люди, позбавлені волосся, здаються нам малопривабливими і виглядають незвично. Чоловіки відчувають себе менш «мужніми», жінки – менш «привабливими», це призводить до невпевненості в особистих відносинах і на роботі.

Деякі загальні відомості

  • Наявність волосся є ознакою притаманною для ссавців. В ході еволюції у людини оволосіння шкірного покриву втратило захисну функцію і відображає статеву належність.
  • Близько 95% поверхні тіла людини вкрите волоссям. Найбільша його кількість – на волосистій частині голови – 340-460 волосин на 1 см2 і становить від  50 до 140 тисяч волосин.
  • На підборідді волосся в 5-6 разів менше ніж на волосистій частині голови. На верхній повіці – 150-200 волосин, на нижній –  70-100.
  • Період повної зміни волосся у жінок триває 5-7 років, у чоловіків – від 6 міс. до 2 років.
  • Швидше волосся росте у віці 15-30 років на 3-15 мм щодня.
  • фізіологічний показник втрати волосся від 40 до 100 волосин в день.
  • Волосся на волосистій частині голови більш схильне до патологічної втрати, ніж волосся інших анатомічних зон.
  • У жінок волосся росте швидше ніж у чоловіків, але після патологічної втрати – у чоловіків відновлюються швидше.
  • Вночі та взимку волосся росте повільніше.
  • Налічують понад 50 відтінків кольору волосся. Товщина волосся у блондинів 50 мк, брюнетів – 70 мк, шатенів – 100 мк. Руде волосся найбільш товсте та малочисельне.
  • У літніх людей пігмент волосся заміщується пухирцями повітря, внаслідок чого волосся сивіє.

Будова волоса

Видима частина волоса називається стрижнем. Частина волоса, що знаходиться під шкірою, називається волосяним коренем (рис.1).
volossya
Рис.1. Будова волоса.

Кожна волосина складається з трьох шарів. Зовнішній шар (кутикула) виконує захисну функцію і утворений тонкими клітинами начебто лусочками, які перекривають одна одну подібно черепиці даху. Коли лусочки кутикули лежать щільно, акуратно перекриваючись, волосся шовковисте, м’яке і блискуче. Якщо ж клітини кутикули фізично або хімічно пошкоджені, волосся позбавляється блиску, стає ламким і легко плутається.

Під кутикулою знаходиться кортекс – кірковий шар, який надає волоссю міцності та еластичності. Кортекс містить пігмент меланін, який визначає природний колір волосся. У центрі кожного волоса є мозкова речовина (мозковий шар), вона складається із м’яких кератинових клітин і повітряних порожнин. Призначення цього шару невідомо, але передбачається його участь у надходженні живильних речовин до кіркового шару і кутикули.

Колір волосся

Колір волосся залежить від співвідношення двох видів пігменту: еумеланіна і феомеланіна. Основна різниця цих видів – це форма їх гранул. У більшості випадків гранули меланіну подовженої форми, вони і називаються еумеланіном. Гранули феомеланіна мають круглу або овальну форму.

Еумеланін коричневого кольору, він складається з поєднання трьох відтінків: синього, червоного і жовтого. Феомеланін – жовтий. Все натуральне волосся містить обидва види пігменту.

Налічують три основні природні кольори волосся –  блондини, руді і брюнети, а відтінків – близько 300 видів. Чорне волосся містить більше еумеланіна, у природних блондинів – більше феомеланіна.

Порівняно більша концентрація феомеланіна дає волоссю мідний відтінок. Рівноцінне поєднання еумеланіна і феомаланіна надає волоссю багатий рудо-коричневий відтінок.

Якщо ж гранули феомеланіна комбінуються з великою кількістю еумеланіна, тоді чорнота майже приховує рудий колір, хоча він все ще надає легкий рудий відтінок волоссю і відрізняє його від зовсім чорного.

Ріст волосся

Зростання волосся відбувається за рахунок розмноження клітин нижньої частини фолікула – волосяної цибулини. Важливо пам’ятати, що волосся мертве з того моменту, як виходить з волосяного фолікула і з`являється над поверхнею шкіри.

Виділяють три стадії росту волосся.

  • Перша – стадія активного росту,
  • Друга – проміжна, коли волосся перестає рости, але клітини цибулини ще функціонують,
  • Третя стадія – повне припинення росту після чого волосся випадає.

Загальна тривалість стадії росту різна і обумовлена генетично, але в середньому від 2 до 6 років. Проміжна стадія триває 2-4 тижні, а стадія спокою – 3-4 місяці. Потім стадії циклічно повторюються.

Відомо, що волосся волосистої частини голови генетично запрограмоване повторювати цикл зростання 24-25 разів протягом життя людини. Таким чином, процес випадіння волосся є фізіологічно сформованим механізмом заміщення старого волосся новим.

Причини надмірного випадіння волосся

Причини того, чому людина на тлі повного здоров’я починає втрачати волосся, можна розділити на дві основні групи: внутрішні і зовнішні.

  • До внутрішніх причинвідносяться гормональні коливання і порушення обміну речовин, аутоімунні процеси, генетична схильність.
  • До зовнішніх– психічний стан (стрес), інфекції, фізична травма (пошкодження шкірного покриву), дія отруйних речовин і т.п. Нерідко перераховані чинники можуть поєднуватися.

До вагомих причин надмірного випадіння волосся відноситься і неправильне харчування, зокрема, такі улюблені представницями слабкої статі дієти. Обділені поживними речовинами волосяні фолікули гинуть раніше покладеного терміну. Нестача вітамінів C, B5, B6, PP і заліза, цинку, кальцію і магнію погано позначається на стані коренів волосся. Але навіть якщо щоденний раціон рясніє вітамінами, їх засвоєнню можуть перешкодити захворювання шлунково-кишкового тракту, тютюнопаління, алкоголь і прийом деяких медикаментів.

У жінок зазвичай надмірне випадіння волосся пов’язано з вагітністю, абортами, застосуванням протизаплідних пігулок, менопаузою.

Згубно діють також перепади температур, тому не варто забувати про головний убір у холодну пору року.

Алопеція

Алопеція (облисіння) – це патологічне випадіння волосся. Найпоширенішою формою облисіння є андрогенетична алопеція, яка зустрічається як у чоловіків, так і у жінок. Приблизно 95% з усіх лисіючих мають цю форму. Причиною її служить вплив чоловічих статевих гормонів андрогенів на волосяні фолікули. Саме розташуванням фолікулів, чутливих до андрогенів, пояснюється характерна форма лисини.

Наступна за чисельністю – вогнищева алопеція (менше 4%) – може проявлятися і у чоловіків, і у жінок, і у дітей. При цьому на голові, а іноді на бровах або бороді з’являються округлі ділянки, позбавлені волосся. Природа цього виду облисіння досі остаточно не з’ясована (фото 1).

На всі інші види алопеції, разом узяті, припадає менше 1%.

image003image004

Фото 1. Вогнищева алопеція.

Діагностика та лікування

Діагностує захворювання лікар-дерматолог, він і призначає лікування. Тим не менше, більшість людей займається самолікуванням, не розуміючи складових проблеми.

На теперішній час існують спеціальні зовнішні засоби для лікування алопеції, але підбирати і застосовувати їх слід тільки після консультації з лікарем. Тим більше що перед початком лікування необхідно виявити справжню причину активного випадіння волосся.

На    замітку :

Як правильно розчісувати волосся

image006

Багато хто вважає, що це лише спосіб надати зачісці акуратний вигляд. А дарма! Правильно підібрана щітка м’яко масажує шкіру голови, покращує кровообіг, що позитивно впливає на волосяні цибулини. Щоб домогтися ефекту, потрібно кілька хвилин на день (особливо перед сном ) розчісувати волосся в різних напрямках. Небажано розчісувати мокре волосся.

Захист від УФО

Влітку дуже важливо захищати волосся і від ультрафіолетових променів. Навіть у похмурий день вони досягають шкіри і волосся, випаровують з них вологу і погіршують їх стан. Як на шкіру рекомендовано наноситеи крем з SPF, так і волосся необхідно «покривати» засобами з UV-фільтрами. Це може бути кондиціонер з SPF або окремий захисний засіб – наприклад, у вигляді спрею.

Все розмаїття парикмахерських процедур – фарбування, мелірування, хімічну завивку, нарощування – необхідно проводити на здорове волосся. Однією з причин погіршення стану волосся може бути неправильний догляд за ним.

Як правильно харчуватися

image008

Правильно підібраний раціон потрібен не тільки для підтримки фігури, але і для збереження розкішного волосся. Запам’ятайте, що для волосся потрібне нежирне м’ясо, риба і морепродукти, горіхи, бобові. Щоб підсилити вироблення кератину і зробити локони більш еластичними і блискучими, не зволікайте рослинною олією, житнім хлібом, висівками. Крім того, необхідні вітаміни А і Е, кремній, мідь, цинк. Шукайте їх в моркві, солодкому перці, цвітній капусті. В цілому, будь-які свіжі овочі і фрукти будуть корисні для стану волосся, а заодно і для всього організму.

Їжа, про яку краще забути – смажена їжа, консерви, тваринні жири, солоне і гостре, фастфуд. 

Прокрутити вгору