Цікаві факти та міфи про нирки

Якщо Ви гадаєте, що єдиний орган, який ніколи не відпочиває – це серце, то сьогодні ми поговоримо про інших трудівників нашого тіла. Цей парний орган за формою дуже схожий на квасолю. Здогадалися про що йде мова? Так, це нирки!

den-pochky

П’ять фактів про нирки

  1. Ці розміром з долоню «квасолини» розташовані у поперековій ділянці прямо під ребрами, вони нічим не зафіксовані, а тримаються у тілі за рахунок жирової устілки, яка їх оточує. При різкій втраті маси тіла жирова подушка здатна значно зменшуватись, і нирки можуть зміститись аж до тазу. При цьому, довжина сечоводів, які йдуть від нирок до сечового міхура, не зменшується, і вони загинаються, порушуючи відтік сечі. Тому не поспішайте стрімко худнути!
  2. Нирки очищують нашу кров (а точніше – плазму) 60 разів на добу. Отже, все, що будь-яким шляхом потрапляє до  нашої крові – через рот, внутрішньовенну, внутрішньом’язову або підшкірну ін’єкцію – все це обов’язково профільтрується нирками аж до 60 разів! Саме тому цей орган такий вразливий та надзвичайно важливий.
  3. Нирки не здатні відновлюватись, на відміну, від печінки, яка постійно відновлює свої клітини. Хоч розміри нирки й можуть збільшуватись – кількість її функціональних елементів (нефронів) не зростає. Цей факт має насторожити при збільшенні маси тіла, яке може призвести до ниркової недостатності навіть без наявності інших захворювань.
  4. Робота нирок дуже залежить від рівня артеріального тиску. І значно погіршується як при дуже низькому <80 мм.рт.ст, так і високому >180.
  5. Кінцевий продукт нирок – сеча був першою біологічною рідиною для дослідження в античні часи, а діагностичним критерієм був її смак – солодка чи не солодка. У працях Гіппократа навіть описана процедура збору сечі.

Міфи про нирки

  1. Білок в сечі – завжди ознака серйозного захворювання. Насправді, білок в сечі може з’явитися під час вагітності, на тлі підвищення температури, інтенсивних фізичних навантажень, дієти з високим вмістом білку, або на фоні зневоднення. Зазвичай, це нормальна фізіологічна реакція, яка усе ж вимагає спостереження та контролю.
  2. Чим менший рівень креатиніну та чим швидше фільтрація – тим краще працюють нирки. Міф! Підвищення ШКФ >120 мл/хв – привід для ретельного обстеження, адже це може бути початковим проявом ураження нирок, особливо при цукровому діабеті.
  3. Чим більше вживати рідини, тим краще для нирок! Насправді – поширена хибна думка. Надмірне навантаження рідиною дуже шкодить цьому органу, тому слідкуйте за кількістю виділеної сечі, а в нормі це 1,2-1,8л. Якщо об’єм сечі досягає майже 3-х літрів через ваше надмірне споживання рідини попри відсутність спраги, наприклад, 4-ї пляшки улюбленої «Моршинської» (бо вона ж така корисна!), схаменіться! Пам’ятайте, що занадто, то – не здраво!

Підготувала: Антоніна Олійник

Прокрутити вгору