Менструальний цикл – питання та відповіді

Менструальний цикл – питання та відповіді

Менструація – що це таке?

Слово «менструація» (місячні) походить від латинського слова «mensis» – місяць.

Менструація – це регулярні, щомісячні кров’янисті виділення із вагіни жінки. Менструальний цикл – це проміжок часу від першого дня однієї менструації до першого дня наступної, тривалістю від 21 до 35 днів.

 

heart

«Банк яйцеклітин»

На момент народження в яєчниках дівчинки знаходиться близько 2 млн. фолікулів, що містять яйцеклітини. Протягом перших років життя значна кількість їх гине. До 12-13 років в яєчниках дівчинки їх лишається близько 300-400 тисяч. Цей запас скорочується протягом наступних 30-35 років в результаті двох процесів – овуляції (0,1%) та загибелі (99,9%). Тобто, тільки 0,1% яйцеклітин дозрівають до стану, коли вони можуть бути запліднені. До 45-55 років запас яйцеклітин практично виснажується.

Де виробляються жіночі статеві гормони?

Новий менструальний цикл починається  з розвитку групи  з 20-50 фолікулів, що містять яйцеклітини. На 8-9 день від початку менструації виділяється «лідер» – самий великий або,  як кажуть,  домінантний фолікул. Він продовжує рости, при цьому, ріст інших фолікулів припиняється, в подальшому вони гинуть.

У  домінантному фолікулі росте та дозріває яйцеклітина. Також по мірі росту синтезуються жіночі статеві гормони – естрогени, концентрація яких збільшується і досягає максимуму за день до овуляції – розриву фолікула та виходу яйцеклітини. На місці, де розірвався фолікул,  утворюється жовте тіло. Жовте тіло існує 12-14 днів, в ньому утворюється ще один важливий жіночий гормон  – прогестерон. Якщо вагітність не настане, то до кінця циклу жовте тіло припиняє існування.

Естрогени та прогестерон забезпечують ріст матки та молочних залоз, правильний розвиток зовнішніх статевих органів.

В яєчниках також виробляється в невеликій кількості чоловічий статевий гормон – тестостерон, з якого потім утворюються естрогени.

Всі ці гормони мають вплив на весь жіночий організм.

Робота яєчників регулюється центром, який знаходиться в головному мозку, а саме – в гіпоталамусі та гіпофізі.

Циклічні зміни в матці

Кожного циклу в матці розростається функціональний шар ендометрія. Якщо вагітність не настає, то відбувається відшарування – ендометрія, тобто розпочинається нова менструація.

Основні моменти протягом менструального циклу

Ι – менструація: відшарування функціонального шару ендометрія, що проявляється кров’янистими виділеннями з вагіни жінки.

ΙΙ – перша (фолікулінова фаза) циклу: ріст та дозрівання домінантного фолікула з яйцеклітиною, синтез естрогенів; в матці – потовщення (проліферація) ендометрія.

ΙΙΙ– овуляція

ΙV – друга (лютеїнова) фаза циклу: в яєчниках утворюється жовте тіло, яке виробляє прогестерон; в матці – секреторні зміни, тобто дозрівання ендометрія.

Що таке овуляція?

Овуляція – це розрив фолікула та вихід яйцеклітини, яка готова до запліднення. Іноді супроводжується болями різної інтенсивності та кров’янистими виділеннями. Зачаття та вагітність неможливі без       овуляції.

Як правило, овуляція проходить в середині циклу. Але іноді під впливом різних факторів день овуляції може зсунутись, раніше або пізніше середини циклу.

Для чого варто знати дні овуляції?

1 – для визначення сприятливого дня зачаття

2 – для уникнення небажаної вагітності

Як визначити дні овуляції?

1 – тести на овуляцію

2 – ультразвукова діагностика

Пригнічення овуляції

Для цього використовують протизаплідні таблетки, з метою запобігання небажаної вагітності, для усунення больових симптомів, а також – для лікування багатьох порушень менструального циклу.

Як визначити тривалість менструального циклу?

Тривалість менструального циклу – це проміжок часу від першого дня однієї менструації – до першого дня наступної. Перший день циклу – це перший день менструації. Тривалість нормального менструального циклу коливається від 21 –  до 35 днів. Затримки на 2-3 дні не вважаються патологією. Якщо відбуваються затримки місячних на 10-14 днів або з’являються міжменструальні кров’янисті виділення, це привід звернутись до лікаря.

Основна риса нормального менструального циклу – це регулярність.

Яка тривалість менструації?

Нормальна менструація продовжується в середньому 3-5 днів, з коливаннями від 2 – до 7 днів. Крововтрата не більше 80 мл. Якщо менструація продовжується більше 7 днів, зміна прокладки відбувається кожні 2 години, з’являються  згортки крові, то така крововтрата вважається надмірною. Це привід негайно звернутись до лікаря.

Але і мізерні місячні також вимагають консультації лікаря.

Бажано вести менструальний календар, де  необхідно відмічати початок та кінець менструації, інтенсивність крововтрати, больові відчуття. При звертанні до лікаря це допоможе оцінити характер порушення менструального циклу.

Коли остання менструація?

У віці 45–55 років, у більшості жінок в 49-51 рік, настає остання менструація. Коли менструація відсутня протягом 12 місяців, то можна впевнено сказати, що настала менопауза. Початок та кінець менструальної функції запрограмований генетично, відбувається в результаті поступового згасання функції яєчників.

Що значить клімакс?

Клімакс або клімактеричний період –  це фізіологічний період у житті  жінки, коли на фоні вікових змін всього організму переважає старіння репродуктивної системи, яке проявляється в припиненні дітородної, а потім – і менструальної функції.

Тож піклуйтесь про себе, регулярно відвідуйте гінеколога. А ми, в свою чергу, радо допоможемо Вам вирішити питання жіночого здоров’я.

Прокрутити вгору