ЩО ТАКЕ ОСТЕОПОРОЗ?

image001

Остеопороз (пер. “пориста кістка”) – це захворювання, при якому щільність і якість кісткової тканини знижується. Кістки стають ламкими, що призводить до значного зростання ризику переломів. Але втрата кісткової тканини відбувається майже непомітно для людини, і часто-густо діагноз остеопорозу встановлюється після того, як переломи вже трапилися.

Досліждення показують, що приблизно 1 з 3 жінок і 1 з 5 чоловіків віком 50 років і старше ламають кістки саме через остеопороз. А остеопоротичні переломи у цілому світі трапляються кожні 3 секунди.

Найбільш розповсюждені переломи, пов’язані з остеопорозом, відбуваються в стегнах, хребті та зап’ястку. Переломи хребців і шийки стегна часто потребують хірургічного впроваждення, і можуть привести до втрати працездетності і навіть смерті.

ЧИ Є У ВАС РИЗИК ЗАХВОРІТИ НА ОСТЕОПОРОЗ?

Існує багато факторів обумовлюючих зниження маси кісткової тканини і остеопороз. Де-які з них ми не можемо змінити, а інші – можна.

Фіксовані (неконтрольовані) фактори ризику:

  1. Стать (жінки стаждають на остеопороз частіше за чоловіків)
  2. Вік старше 50 років (чим Ви старше, тим ризик остеопорозу вищий)
  3. Розмір тіла (маленькі тонкі жінки більш підвержені остеопорозу)
  4. Зовнішність (білі та азіатські жінки – самий високий ризик, афроамериканські та іспаноязичні жінки мають більш низький ризик)
  5. Сімейний анамнез (якщо у Вашій сім’ї є родич, що стаждає на остеопороз і має переломи кісток, Ваш ризик теж збільшується)

Інші (контрольовані) фактори ризику:

  1. Статеві гормони (низький рівень естрогена за відсутності менструації як наслідок хірургічної або фізіологічної менопаузи може призвести до остеопорозу; низький рівень тестостерону може викликати остеопороз у чоловіків)
  2. розлад харчової поведінки (анорексія, зловживання кавою, непереносимість молочних продуктів, надмірне вживання м’яса, та інше може призвести до остеопорозу)
  3. Кальцій та вітамін D (дієта з низьким вмістом кальція і вітаміна D робить Вас більш схильним до втрати кісткової тканини)
  4. Прийом медикаментів (глюкокортикоїдні гормони, гормони щитоподібної залози, антикоагулянти, протисудомні препарати, діуретики, цитостатики та інші підвищують ризик розвитку остеопорозу)
  5. Рівень активності (відсутність фізичних вправ, довготривалий ліжковий режим і, навпаки, надмірна фізична активність сприяють остеопорозу)
  6. Паління  та зловживання алкоголем (цигарки і алкоголь погано впливають не тільки на серце, легені та інші внутрішні органи, а і на кістки)
  7. Хронічні захворювання (захворювання щитоподібної і паращітоподібних залоз, хронічні захворювання нирок та інші)

Важливо поговорити з лікарем про Ваші фактори ризику остеопорозу і разом ви зможете розробити план для захисту Ваших кісток.

image003

ПЕРЕВІРТЕСЯ НА ОСТЕОПОРОЗ!

Чоловіки і жінки старше 60 років підвержені більш високому ризику розвитку остеопорозу, чим молоді люди. Тим не менш, мати остеопенію (низька кісткова маса) чи остеопороз у більш ранньому віці можливо.

Через те, що остеопороз не має очевидних симптомів, важливо піти до лікаря, якщо у Вас є будь-які фактори ризику. Ваш лікар з’ясує анамнез, призначить досліждення мінеральной щільності кісткової тканини (денситометрію), за необхідністю комп’ютерну томографію, рентгенографію кісток, біохімічні маркери кісткового метаболізму, та надасть подальші рекомендації щодо лікування або профілактики остеопорозу.

image005

ЯК ПОПЕРЕДИТИ ОСТЕОПОРОЗ ВЖЕ ЗАРАЗ?

Основними напрямками профілактики є наступні:

  1. Фізична активність: гімнастичні ізометричні вправи, плавання, де-які школи остеопорозу рекомендують також танці, гру в теніс, ходьбу по сходинках, системні підйоми грузів, скандинавську ходьбу.
  2. Адекватне харчування з вживанням молочних продуктів, багатих на кальцій та білок, зменшення вживання кухонної солі.
  3. Усунення таких ризик-факторів остеопорозу, як паління тютюну, зловживання алкоголем і кавою, фізичні перевантаження.
  4. Препарати кальцію та вітаміну D3, якщо потрібно.

Особливої уваги у відношенні профілактики остеопорозу потребують такі періоди як вагітність, годування груддю, пременопауза, менопауза, тривала іммобілізація, періоди прийому кількох медикаментів і хронічні запальні аутоімунні захворювання.

image007

ЖИТТЯ З ОСТЕОПОРОЗОМ.

Життя з остеопорозом не повинно бути довічним покаранням. Існують ліки та зміна способу життя, які допоможуть Вам керувати остеопорозом.

Якщо Ви відчуваєте себе самотнім зі своїм захворюванням, будьте впевненні, є багато людей, що проходять той же шлях у боротьбі з остеопорозом, як і Ви. Так можна зв’язатися з ними онлайн на форумах з остеопорозу. Також Ви можете поспілкуватись про своє захворювання з терапевтом, ревматологом, ортопедом, психологом нашої (полі)клініки???. Обов’язково читайте і запитуйте  свого лікаря про нові рекомендації щодо життя з остеопорозом: про сучасні і ефективні ліки суто для Вас, з особливостями Вашого організму, про дієтичні рекомендації та фізичні вправи при остеопорозі.

І головне, не припиняйте лікування самостійно, бо терапія ефективна лише за умов її отримання у відповідності до рекомендацій. Це складна задача, і основна проблема в боротьбі з остеопорозом не тільки в Україні. Так до половини людей припиняють своє лікування через всього-навсього рік. Тут важлива підтримка як лікарів, так і родини, а також розуміння Вами своєї хвороби і її наслідків без своєчасного лікування.

ОСТЕОПОРОТИЧНІ ПЕРЕЛОМИ МОЖНА ПОПЕРЕДИТИ!

Одна третя людей старше 65 років мають падіння кожен рік, і ризик падіння с роками зростає. Падіння чреваті інвалідністю, зміною способу життя, зниженням активності, як наслідок, соціальною ізоляцією, і навіть смертю через ускладнення переломів кісток. 

Фактори ризику остеопоротичних переломів:

  1. Зниження мінеральної щільності кістки.
  2. Втрата рівноваги з різних причин.
  3. Слабко розвинута жирова та м’язова тканини.

ШІСТЬ КРОКІВ для попередження падінь:

  1. Убезпечте свій дім від падінь: не захаращуйте свої квартиру/дім, використовуйте достатньо освітлення, замініть старі травмонебезпечні меблі, встановіть поручні у ванній кімнаті, носіть для стійкості тапочки на низькому каблуці з резиновою підошвою, не ходіть в носках, чулках, переконайтесь, що килими не ковзають по підлозі, тримайте мобільний телефон при собі, щоб не поспішати, коли він дзвонить, і щоб могли звернутися за допомогою в разі Вашого падіння.
  2. Виконуйте регулярні, індивідуально підібранні вправи для закріплення м’язів і покращення балансу.
  3. Тримайте свои окуляри в чистоті та справному стані, будьте обережними на сходинках, якщо носите двофокусні окуляри, носіть сонцезахисні окуляри у соняшні яскраві дні, щоб зменшити відблиски.
  4. Носіть зручне взуття з доброю колодкою, широкою закритою п’яткою і нековзаючою підошвою, спеціальними зимовими накладками на підошву, використовуйте палицю або ходунки.
  5. Дотримуйтесь принципів збалансованого  харчування з продуктами, багатими на кальцій і вітамін D, або використовуйте індивідуально розроблене лікарем для Вас меню.
  6. Поспілкуйтеся з лікарем, якщо Ви відчуваєте головокружіння. Ліки, які Ви приймаєте з інших причин також можуть сприяти падінням. Знайдіть рішення зі своїм лікарем.

image009

Отже, всього 4 аспекти лікування:

попереджайте падіння, залишайтеся на лікуванні, дотримуйтесь харчових рекомендацій, тонізуйте м’язи, гармонізуйте фізичний стан, і Ви можете насолоджуватися активним життям.

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Прокрутити вгору