Хірургічне лікування первинного гіперпаратиреозу з інтраопераційним експрес-визначенням вмісту в крові паратгормону

Р.П. Ткаченко, О.С. Губар

 
Пациент П., 1960 року народження.

Скарги: напади ниркової кольки, біль у кістках та суглобах при ході, швидку втомлюваність та загальну слабкість, нездужання, спрагу, зміну настрою, погіршення пам’яті.

При обстеженні у хворого виявлена сечокам’яна хвороба, конкременти обох нирок, виражений остеопороз кісток (дефіцит мінеральної щільності 27%). При дослідженні крові виявлено збільшення вмісту в крові паратгормону до 237 (норма 15,0-65,0) пг/мл. Концентрація загального кальцію в крові становила 2,63 ммоль/л, а кальцію іонізованого – 1,56 ммоль/л. При УЗД шиї в ділянці нижнього полюса правої частки щитоподібної залози виявлено новоутворення розмірами 25х13 мм. Хворому проведена сцинтіграфія прищитоподібних залоз з технецієм 99mTc-MIBI.

image6

Виявлено вогнище накопичення радіофармпрепарату проекційно загруднинно праворуч, що не дозволяє виключити патологію правої нижньої прищитоподібної залози.

Діагноз: Первинний гіперпаратиреоз, змішана форма. Аденома правої нижньої прищитоподібної залози. Сечокам’яна хвороба. Конкременти обох нирок. Виражений остеопороз.

У день госпіталізації хворий був оперований. У ході хірургічного втручання виявлено, що у нижнього полюса правої частки щитоподібної залози і частково загруднинно є округле утворення з чіткими межами. Виконано: ревізія прищитоподібних залоз, видалення пухлини правої нижньої прищитоподібної залози.

image7

image8

Через 20 хвилин досліджено вміст паратгормону в крові – його рівень знизився в 2,5 рази – до 97 пг/мл. При гістологічному дослідженні препарату діагностовано аденому правої нижньої прищитоподібної залози.

У ранньому післяопераційному періоді відзначалося зниження рівня в крові іонізованого кальцію до 0,87 ммоль/л і загального кальцію до 1,7 ммоль/л. Пацієнт отримував препарати кальцію і вітамін D.

У задовільному стані на 3-ю добу з рекомендаціями хворий виписаний зі стаціонару.

Через 1,5 міс. після операції вміст в крові кальцію загального становив 2,18 ммоль/л, кальцію іонізованого – 1,11 ммоль/л, паратгормону – 34 пг/мл.

Висновки.

1. Оперативне лікування проводиться в день госпіталізації.

2. Інтраопераційне експрес-дослідження паратгормону, кальцію іонізованого, як показника видалення гормонально-активної пухлини прищитоподібної залози.

3. Результат хірургічного лікування з приводу первинного гіперпаратиреозу сприятливий.

Прокрутити вгору