Ендопротезування обох колінних суглобів у пацієнтки з ревматоїдним поліартритом

І.В. Бойко, В.Б. Зафт, Г.О. Лазаренко

 

Пацієнтка К.,1955 року народження.

Скарги: на виражений біль в обох колінних і кульшових суглобах та суглобах кисті. Значне порушення функції опори та ходи.

Анамнез: Страждає на ревматоїдний артрит близько 30 років (після пологів). Лікувалась консервативно. Захворювання прогресувало, больовий синдром посилився, з’явились контрактури та деформації суглобів.

Локально: Ходить за допомогою милиць. Відсутня опора на обидві нижні кінцівки. Обидві н/кінцівки теплі, чутливість з обох боків збережена, рухи в колінному суглобі: розгинання – 145°, згинання – 120°, в правому розгинання – 170°, згинання – 105°. Виражена вальгусна деформація правого колінного суглобу. Пульс на всіх сегментах. Визначається поперечна плоскостопість обох ступней, з вальгусною деформацією пальців та екзостозами в ділянці голівок 1 плеснових кісток, які є болючими при пальпації.

Рентгенографія обох колінних суглобів (мал.1-2-3-4):значне звуження суглобових щілин, субхондральний склероз, крайові остеофіти, деформація виростків стегна та великогомілкових кісток.

Діагноз: Ревматоїдний поліартрит. Двобічний гонартроз, 3 стадія (за Косинською). Згинальна контрактура лівого та вальгусна деформація правого колінних суглобів. Виражений больовий синдром. Значне порушення функції опори та ходи.

vipadok2270_002
Мал.1 Фото рентгенограм прямої
vipadok2270_004
Мал.2. Фото рентгенограми прямої проекції правого колінного суглобу проекції лівого колінного суглобу
vipadok2270_006
Мал.3.Фото рентгенограми бокової
vipadok2270_008
Мал.4. Фото рентгенограми бокової проекції правого колінного суглобу проекції лівого колінного суглобу

Оперативне лікування:

Перший етап

21.11.2013 р.проведено оперативне втручання: Тотальне цементне ендопротезування лівого колінного суглобу системою BIOMET AGС моноблок

vipadok2270_010

vipadok2270_012

Ранній післяопераційний період: протікав без ускладнень, у відділенні отримувала антибактераільну, знеболюючу, антитромботичну терапію, перев’язки.

Післяопераційний ренгенологічний конторль (мал.7-8):

vipadok2270_014 vipadok2270_016
Мал.7-8. Фото ренгенограм прямої та бокової проекцій лівого колінного суглобу після ендопротезуваня.

Післяопераційна реабілітація:

Хвору активізовано  наступного після операції дня. Ппацієнтка вертикалізована, ходить по палаті з додатковими засобами опори, з третього дня хода на милицях з дозованим навантаженням оперованої кінцівки з поступовим збільшення дистанції ходи.

Виписана на амбулаторне лікуванняна 6-й день після оперативного втручання в задовільному стані. Пацієнтка ходить на милицях з дозованим навантаженням кінцівки до 300 м., підіймається по східцях.

Другий етап.

25.02.2014р. – проведено оперативне втручання: Тотальне цементне ендопротезування правого колінного суглобу системою BIOMET AGС моноблок в день госпіталізації.

vipadok2270_018

vipadok2270_020

Мал.9-10. Схематичне зображення імплантованих ендопротезів колінного суглобу.

Ранній післяопераційний період:  без ускладнень, у відділенні отримувала антибактераільну, знеболюючу, антитромботичну терапію, перев’язки.

Післяопераційний ренгенологічний контроль (мал.11-12.):

vipadok2270_022
Мал.11. Фото рентгенограм прямих проекцій обох колінних суглобів після ендопротезування
vipadok2270_024
Мал.12. Фото ренгенограми бокової проекції правого колінного суглобу після ендопротезуванння.

 Післяопераційна реабілітація:

Хвору активізовано на наступний після операції день пацієнтка вертикалізована, ходить по палаті з додатковими засобами опори, з третього дня хода на милицях з дозованим навантаженням оперованої кінцівки з поступовим збільшення дистанції ходи.

Виписана на амбулаторне лікування такожна 6-й день після оперативного втручання в задовільному стані. Пацієнтка ходить на милицях з дозованим навантаженням кінцівки до 400 м., підіймається по східцях,  повна здатність до самообслуговування.

Контроль через 3 місяці.

Пацієнтка активних скарг не пред’являє.

Дистанція безболісної ходи без додаткових засобів опори – 1000-1200 м.

Трофічних змін не має.

Коментар щодо результатів лікування данної пацієнтки.

  1. Обидва оперативні втручання проведені в день госпіталізації.
  2. Інтервал між ендопротезуванням склав всьго 3 місяці.
  3. Під час оперативних втручань та в післяопераційному періоді не проводилась гемотрансфузія.
  4. На 2-й день після тотального ендопротезування колінного суглобу пацієнтку активізовано –  пацієнтка вертикалізована, ходить по палаті з додатковими засобами опори.
  5. З 2-го дня пацієнтка  ходила на милицях з дозованим навантаженням оперованої кінцівки на відстань 50 м.
  6. Термін стаціонарного лікування пацієнтки з тотальним ендопротезуванням колінного суглобу склав 6 діб в обох випадках оперативного лікування.
  7. Через 3 місяці пацієнтка не відчуває дискомфорту, ходить без додаткових засобів опори на  відстань 1 км. і більше.
Прокрутити вгору