Хірургічне переривання маткової вагітності строком 5 тижнів, яка розташована в ділянці неспроможного рубця після кесарського розтину

А.И. Б.В. Хабрат, О.О. Литвак, Б.М. Лисенко, А.Б. Хабрат

Хвора М., 1979 р.н., звернулась до гінеколога зі скаргами на затримку менструації, біль внизу живота, мажучі кров’янисті виділення зі статевих шляхів.

З анамнезу: менструації регулярні, вагітностей – 1, пологів – 1, термінові, кесарським розтином (слабкість пологової діяльності) три роки тому,  хвороби жіночих статевих органів заперечує.

Результати  УЗД ОМТ: плідне яйце по передній стінці матки, в ділянці рубця, товщина стінки в місці імплантації 3,0 мм.

На підставі даних клінічних та інструментальних обстежень встановлено діагноз: «Вагітність ІІ, 5 тижнів, прогресуюча у неспроможному рубці після кесарського розтину».

Лікування: переривання вагітності в ургентному порядку шляхом видалення плідного яйця гістерорезектоскопом. Операцію виконано у день госпіталізації.

Відео: У порожнину матки введено гістерорезектоскоп. Візуалізуються дно матки, ліве та праве вічка маткових труб, тканини плідного яйця по передній стінці матки, у нижньому сегменті. «Холодною» петлею гістерорезектоскопу плідне яйце відсепаровано, видалено в межах здорових тканин. Електрогемостаз. Гістерорезектоскоп видалено з порожнини матки.

Післяопераційний період без особливостей. Виписана з одужанням на другу добу після операції.

Рекомендації при виписці: лапароскопічна малоінвазивна метропластика у плановому порядку.

Коментар.

  1. Переривання вагітності шляхом гістерорезектоскопії дозволяє мінімізувати потенційні ускладнення (перфорація, неповне видалення плідного яйця і, як наслідок, трофобластична хвороба) та інтраопераційно вирішити питання адекватного гемостазу.
  2. Запропонована лапароскопічна малоінвазивна метропластика у даному випадку дозволяє зберегти репродуктивну функцію та виключає можливість рецидиву.
  3. Консервативне ведення та/або відсутність ендоскопічного обладнання і фахівця,  що володіє методами малоінвазивних оперативних втручань, з високим ступенем вірогідності може призвести до розвитку незворотніх ускладнень і  втрати репродуктивної функції у хворих з подібною патологією.
Прокрутити вгору